Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kako radi sistem za vještačko osnježavanje ski staza

| Postavio/la: Ana Ašanin | Izvor: hopnakop.rs

Kako radi sistem za vještačko osnježavanje ski staza Foto:Screenshot

Kako skijaši i svi ljubitelji zimskih sportova ne bi zavisili od toga da li će biti prirodnog snijega, skijališta širom svijeta pokrivaju ski centre sistemima za vještačko osnježavanje.

Kako funkcioniše sistem za vještačko osnježavanje?

Poznato je da se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg. Sistemom za vještačko osnježavanje simuliramo jednu takvu prirodnu pojavu. Voda koja se crpi iz jezera, cjevovodom se doprema do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega, iz kojih se pod visokim pritiskom raspršuje u vazduhu i na niskoj temperaturi se te sitne kapljice kristališu i formiraju sniježnu pahulju. Za proizvodnju vještačkog snijega koristi se isključivo sirova, neprerađena, obična voda bez hemijskih dodataka, kako se ne bi ugrozila prirodna sredina planine, kao i zdravlje korisnika.

Koji su uslovi potrebni za proizvodnju vještačkog snijega?

Da bi vještački snijeg mogao da se proizvodi potrebni su određeni meteorološki uslovi. Temperatura vazduha mora biti -3ºC temperature vlažnog termometra, ili niža. Temperatura vlažnog termometra je način mjerenja temperature vazduha koji uzima u obzir uticaj relativne vlage vazduha na temperaturu okolnog vazduha, tako da se smanjenjem relativne vlage vazduha snižava temperatura okolnog vazduha.

U datom slučaju, za proizvodnju vještačkog snijega pogodniji je što suvlji vazduh, tako da se voda brže kristališe i proces proizvodnje vještačkog snijega je brži. Pogodna je i što veća udaljenost od tla, radi što većeg vremena kristalizacije, pa su zato topovi i lanseri usmereni od tla na gore.

Kada radi sistem za vještačko osnježavanje?

Sistem za vještačko osnježavanje radi uglavnom tokom noći. 

Po potrebi sistem može raditi i tokom dana, kada se uređaji usmjeravaju tako da ne ometaju skijaše. Minimalna visina snijega potrebna da bi mašine za tabanje snijega bile u mogućnosti da pripremaju skijalište je 35-40 cm, prilikom čega se snijeg sabija na sloj debljine oko 15 cm. 

Ostavi komentar

0/300