21 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stručnjakinja za poligraf otkrila kako ćete odmah otkriti lažljivca

Izvor: screenshot/youtube

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Stručnjakinja za poligraf otkrila kako ćete odmah otkriti lažljivca

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Evi Poumpouras, bivša agentica američke tajne službe i stručnjakinja za detektor laži, podijelila je u nedavnom intervjuu zanimljive uvide o prepoznavanju lažova tokom ispitivanja.

Gostujući u podkastu "Dnevnik jednog izvršnog direktora", Evi je otkrila jednu ključnu stvar koju osumnjičeni često rade, a koja ih odaje.

Poumpuras je ispričala priču o najboljem lažovu kojeg je ikada srela - čovjeku koji je uhvaćen u postavljanju skimer uređaja na bankomate kako bi krao podatke s kartica.

Uprkos tome što ga je opisala kao "baznog kriminalca vrlo niskog nivoa", ovaj čovjek je ostao nevjerovatno smiren i uvjerljiv čak i kada mu je prikazana fotografija koja ga direktno povezuje s kriminalnim djelom.

Međutim, taj osumnjičeni je napravio jednu grešku zbog koje je agentica naslutila da nije govorio istinu.

Bio je previše kooperativan i često je ponavljao fraze poput: "Kunem se Bogom, Bog mi je svjedok, Bog zna da to nisam ja". Agentica objašnjava da je ovo često znak da osoba nije iskrena.

Božanska intervencija

"Mi to nazivamo božanskom intervencijom", objasnila je. "Kad god biste čuli da neko često spominje Boga kao svjedoka, znali ste da postoji problem. Zašto vam je potreban Bog da garantuje za vas? Često smo imali ljude koji su dolazili s Biblijom ili krunicama. Kad god bismo to vidjeli u čekaonici, odmah bismo pomislili 'Nemojte ih ni poligrafisati, oni su to učinili'".

Ipak, Evy ističe da takvi znakovi nisu uvijek dokaz laži. Detektori laži nisu nepogriješivi i njihovi rezultati često nisu prihvaćeni na sudu. Postoje dokumentovani slučajevi gdje su lažljivci prošli testove, dok su iskreni ljudi bili označeni kao lažovi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR