23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nevjerovatan podvig atletičara! Na žici prošetao 3,5 km od italijanskog kopna do Sicilije

Izvor: screenshot/X

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Nevjerovatan podvig atletičara! Na žici prošetao 3,5 km od italijanskog kopna do Sicilije

Izvor: euronews.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Sicilijanci godinama čekaju na most između ovog ostrva i italijanskog kopna jer zasad moreuz mogu da pređu jedino trajektom. Međutim, sada je jedan čovjek pronašao novi način prelaska - pješaka.

Mateo Mkelin trostruki svjetski šampion i holivudski kaskader Jan Ros pokušava da postavi svjetski rekord: prva sleklajn šetnja preko Mesinskog moreuza koji spaja italijansko kopno sa Sicilijom – 3,5 km iznad mora

Estonski atletičar Jan Ros ušao je u istoriju u srijedu (10. jula) kao prva osoba koja je na traci prošetala iznad italijanskog moreuza Mesina, između ostrva Sicilije i kopna Italije.
Traka po kojoj je hodao (slejklajn) bila najduža ikada izgrađena - 3.646 metara, više od 3,5 kilometara.

Ros je uspio da završi putovanje za nešto manje od tri sata, tehnički oborivši postojeći Ginisov rekord na udaljenosti od 2.710 metara.

Nažalost po njega, pad na posljednjih 80 metara spriječio ga je da zvanično postavi novi svjetski rekord.

U srijedu, u kopnenom gradu Vila San Đovani, Ros se popeo na na Santa Tradi, toranj od 265 metara koji nadmašuje visinu najvišeg nebodera u Italiji.

Zakoračivši na svoju zategnutu traku, od tkanine široke samo zastrašujućih 1,9 cm, započeo je svoje putovanje. Cio put je bio dužina od 30 fudbalskih terena.

Na najnižem dijelu, sleklajn je bio 100 metara iznad vode. U završnoj fazi, Ros se popeo na 130 metara nadmorske visine do krajnje tačke na sicilijskoj kuli Torre Faro, do koje je stigao 2 sata i 57 minuta nakon što je započeo misiju.

Koristeći izuzetnu ravnotežu i koncentraciju, uz izuzetnu snagu i izdržljivost, bio je primoran da izdrži vjetrove do 38 km/h i temperature koje su dostizale 28 stepeni Celzijusa.

"Osjećam se 'faantastično', super sam srećan, pomalo umoran i iscrpljen. Ali ljudi, napravio sam istoriju! Prešao sam 3,6 kilometara preko Mesinskog moreuza! Bila je duga šetnja, puna iznenađenja od početka do kraja, imao sam poteškoća, ali vreme je bilo lijepo! Očekivao sam više vjetra".

Između Sicilije i italijanske regije Kalabrija je u planu most

Mesinski moreuz, uski kanal na Sredozemnom moru, dijeli italijansku regiju Kalabrija od ostrva Sicilije.

O njemu se pisalo vijekovima, čak se pojavljuje u Homerovom glavnom djelu Odiseja. Ideja o postojanju mosta koji povezuje Siciliju sa kontinentalnom Italijom postoji vjerovatno isto koliko i Homerovi spisi.

Stari Rimljani su željeli da povežu italijansko "stopalo" sa njenom "loptom" preko rudimentarnog mosta. Plan nikada nije realizovan.

Od 2024.  međutim, italijanska vlada je odobrila planove - i izgleda da bi most zaista mogao biti izgrađen.

Predviđen da košta oko 11,6 milijardi eura, kada bude završen, biće to najduži viseći most na svijetu. Ipak, on neće biti završen do 2032.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR