23 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Venecija završila projekat naplate ulaska u grad; Kritičari: Eksperiment nije uspio

Izvor: Pixabay-ilustracija

Mozaik

Comments 0

Venecija završila projekat naplate ulaska u grad; Kritičari: Eksperiment nije uspio

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Venecija je završila pilot program naplate ulaza u grad dnevnim ulaznicama.

Tokom posljednja dva i po mjeseca, gotovo 450.000 turista platilo je ulaznice, što je gradu donijelo oko 2.2 mliona eura, prema izračunima Associated Pressa.

Protivnici ove mjere nazvali su eksperiment neuspjehom.

Nekoliko desetina aktivista okupilo se u subotu ispred željezničke stanice Santa Lucia kako bi protestovali protiv ulaznice od 5 eura, za koju kažu da nije dovoljno odgovorila posjetioce od dolaska u dane s najvećim gužvama, kao što je bilo obećano.

"Ulaznica je promašaj, kao što pokazuju gradski podaci", upozorio je Đovani Andrea Martini, član gradskog vijeća. U prvih 11 dana probnog razdoblja u gradu je zabilježeno prosječno 75.000 posjetilaca .

Martini je naveo da je bilo 10.000 dnevnih posjetilaca više nego na tri indikativna praznika 2023.

Razmatra se povećanje naplate karata na 10 eura

Gradske vlasti najavili su kako će zarađen novac iskoristiti za finansiranje osnovnih usluga, uključujući uklanjanje smeća i održavanje grada.

Naplata se nije odnosila na ljude koji odsijjedaju u hotelima u Veneciji jer se njima već naplaćuje boravišna taksa.

Izuzeća su se takođe odnosila na djecu mlađu od 14 godina, stanovnike regije, studente, radnike i osobe koje posjećuju rodbinu.

Glavni gradski portparol za turizam Simone Venturini najavio je da će se taksa pojačati. Za sljedeću godinu razmatra se prijedlog da se naknada udvostruči na 10 eura, potvrdio je portparol grada.

Kritičari tvrde kako program nije uspio učiniti grad pogodnijim za život stanovnika, kao što je planirano.

Zahtijevaju uvođenje politike koji bi podstakle naseljavanje istorijsko središta Venecije, koje decenijama gubi stanovnike.

Zabrinutost zbog pretjeranog nadzora

U istorijskom središtu grada sada ima više turističkih kreveta nego stanovnika. "Željeti ovo podići na 10 eura apsolutno je beskorisno. To čini Veneciju muzejom", uvjeren je Martini.

Mnogi od transparenata na subotnjem protestu ukazivali su i na rastuću zabrinutost zbog sustava elektronskog i videonadzora, koje je grad uveo 2020. za praćenje podataka mobitela ljudi koji dolaze u grad, a koji je okosnica sastava za kontrolu turizma. Plakati su uključivali upozorenja o korištenju ličnih podataka i nedostatku privatnosti podataka.

"Ulaznica je velika distrakcija za medije, koji govore samo o ovih 5 eura, koji će sljedeće godine postati 10 eura. Ali niko se ne fokusira na sastav nadzora i kontrole građana", kazao je Đovani Di Vito, stanovnik Venecije aktivan u kampanji protiv turističke naplate.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR