14 °

max 24 ° / min 14 °

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

24° / 16°

Četvrtak

26.09.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Složen život na Zemlji počeo 1,5 milijardi godina ranije: Naučnici pronašli dokaze

Izvor: Pixabay-ilustracija

Mozaik

Comments 0

Složen život na Zemlji počeo 1,5 milijardi godina ranije: Naučnici pronašli dokaze

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa međunarodnih naučnika objavila je da je pronašla nove dokaze u prilog teoriji da je složen život na Zemlji možda počeo 1,5 milijardi godina ranije nego što se mislilo.

Tim koji radi u Gabonu otkrio je dokaze koji pokazuju da je bilo uslova za život jednoćelijskih životinja prije 2,1 milijardu godina, prenosi BBC.

Naučnici su u Fransvilu u Gabonu proučavali hemijskih sastav stene na kojoj je otkrivena formacija za koju do sada nije sa sigurnošću utvrđeno da li predstavlja fosil i otkrili da su postojali uslovi za život neposredno prije pojave formacije, pošto su utvrdili visoke nivoe kiseonika i fosfora nastale usljed sudara dve kontinentalne ploče pod vodom, što je dovelo do stvaranja vulkanske aktivnosti.

Rezultati tih istraživanja objavljeni su u časopisu Precambrian Research.

Naučnici su naveli da se ti organizmi nisu širili globalno i da su na kraju izumrli.

Ove ideje predstavljaju veliko odstupanje od konvencionalnog naučnog mišljenja, pošto većina stručnjaka veruje da je život životinja počeo prije oko 635 miliona godina, navodi BBC.

Najnovije istraživanje doprinosi tekućoj debati o tome da li su do sada neobjašnjene formacije pronađene u Fransvilu u Gabonu fosili.

Profesor Ernest Či Fru sa Univerziteta u Kardifu u Velsu u Velikoj Britaniji, koji je radio sa međunarodnim timom naučnika, rekao je za BBC da bi, ako je njegova teorija tačna, ti oblici života bili slični sluzavoj plijesni – jednoćelijskom organizmu koji se razmnožava pomoću spora.

Či Fru je rekao da je njegov rad pomogao da se dokažu ideje o procesima koji stvaraju život na Zemlji jer su u Gabonu na stijeni pronađeni fosili.

Sa druge strane, profesor Grejem Šilds sa Univerzitetskog koledža u Londonu, koji nije bio uključen u istraživanje, kaže da ima rezerve prema tim istraživanjima, ističući da je potrebno više dokaza.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR