14 °

max 23 ° / min 14 °

Petak

20.09.

23° / 14°

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

18° / 15°

Četvrtak

26.09.

21° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ove namirnice imaju najmanje kalorija: Idealne za ljetnju dijetu

Izvor: Pixabay-ilustracija

Mozaik

Comments 0

Ove namirnice imaju najmanje kalorija: Idealne za ljetnju dijetu

Izvor: B92

Autor: Antena M

  • Viber

Ako ste fokusirani na gubitak težine, možda ćete željeti da se informišete o hrani s niskim glikemijskim indeksom.

Ove namirnice su korisne jer neće izazvati skok šećera u krvi kao na primjer hrana s visokim glikemijskim indeksom. Hrana koja brzo podiže šećer u krvi može izazvati nagle skokove i padove.

Ova lančana reakcija je uzrok zašto vaše tijelo žudi za rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom za brzi porast. Pad šećera takođe može izazvati oslobađanje kortizola, koji je poznat kao "hormon trbušne masti".

U nastavku vam donosimo pet najboljih namirnica s niskim glikemijskim indeksom za mršavljenje.
Možda vas zanima

Jagode

Jagode su idealne za zadovoljavanje sladokusaca jer su bogate vlaknima i imaju malo kalorija.

Jagode su korisne kada je u pitanju mršavljenje jer sadrže fitokemikalije C3G (cijanidin 3-glukozid) koji povećavaju proizvodnju adiponektina, koji može poboljšati metabolizam masti, kao i leptina, koji potiskuje apetit.

Jaja

Jaja su odličan izbor za utoljenje gladi, pa su i najbolji izbor za mršavljenje. Što duže osećate sitost, manja je verovatnoća da ćete se prejedati.

Jaja su takođe odličan izvor holina, a istraživači su otkrili da holin isključuje gene odgovorne za povećanje visceralne masti.

Grčki jogurt

Istraživanja sugerišu da jedenje doručka bogatog proteinima može pomoći ljudima da jedu manje tokom dana.

Pored toga, bakterije u grčkom jogurtu su dobre za vas jer pomažu u poboljšanju mikrobioma crijeva, za koji se pokazalo da pomaže u gubitku težine.

Paradajz

Paradajz je odlična namirnica za mršavljenje, jer prosječan crveni paradajz srednje veličine ima samo 22 kalorije i ima visok sadržaj vode, pa će vas zasititi.

Paradajz se smatra hranom velikih količina, koja pomaže u suzbijanju apetita. Idealno je uživati u njemu prije početka obroka jer će ublažiti glad.

Orašasti plodovi

Mnogi orašasti plodovi su nisko rangirani na skali glikemijskog indeksa jer imaju malo ugljenih hidrata. Orašasti plodovi su takođe nevjerovatno zadovoljavajući jer sadrže vlakna, proteine i dobre nezasićene masti.

Oni su idealna užina za stabilizaciju šećera u krvi koja vas neće natjerati da ubrzo nakon toga posegnete za slatkišima.

Zanimljivo, iako su orašasti plodovi visokokalorični, studija je pokazala da ljudi koji su jeli dvije ili više porcija orašastih plodova svake nedjelje imaju 31 odsto manji rizik od dobijanja na težini, u poređenju s onima koji nisu jeli ili su rijetko jeli orašaste plodove.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR