19 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

21.09.

25° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

23° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 15°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

26° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pazite kakvo ime dajete djetetu, kad poraste ličiće na njega

Izvor: Pixabay-ilustracija

Mozaik

Comments 0

Pazite kakvo ime dajete djetetu, kad poraste ličiće na njega

Izvor: RTS, Science Alert

Autor: Antena M

  • Viber

Kada su fotografiju odraslog čovjeka pokazali učesnicima studije i dali im da biraju između četiri imena, birali su pravo ime daleko iznad stope puke vjerovatnoće. Sa druge strane, kada su im pokazali fotografije djece, učesnici nisu ni izbliza tako dobro pogađali.

Zaključak je da kako odrastaju ljudi prilagođavaju svoj izgled kako bi bolje odgovarao njihovim imenima, da li kroz frizuru, šminku, nošenje naočara, pirsinge i grimase.

„Demonstrirali smo da društveno strukturisanje postoji i da je toliko snažno da može da izmijeni nečiji izgled. Podaci ukazuju i da drugi lični faktori, daleko značajniji od imena – poput pola ili etničke pripadnosti, mogu da oblikuju ljude kakvi će postati kad odrastu“, navodi stručnjak za marketing sa izraelskog Univerziteta Rajhman, Jonat Zvebner.

U prošlosti su rađene studije koje su pronašle dokaze da izrazi lica i grimase često mogu ukažu na nečije ime. Ali nije bilo jasno da li je to zato što su ljudima davana imena kako bi odgovarala njihovim fizičkim osobinama kao bebama ili se njihov izgled razvio tokom vremena kako bi više odgovarao njihovim imenima.

Nova studija testirala je to koristeći ljudske učesnike i algoritme mašinskog učenja. Sproveli su je stručnjaci sa Univerziteta Rajhman i Univerziteta u Jerusalimu.

U jednom testu, djeca između osam i 12 godina i stariji preko 18 godina zamoljeni su da povežu lica na fotografijama djece i odraslih sa imenima, od kojih su mogli da biraju jedno od četiri.

I djeca i stariji učesnici su bili jednako dobri u povezivanju lica i imena odraslih ljudi, ali nisu mogli sa istim uspjehom da to ponove kada je trebalo da biraju imena za lica na fotografijama djece od devet ili 10 godina.

Čak i kada su njihova mlada lica digitalno izmijenjena da izgledaju starije, učesnici nisu mogli da pogađaju imena iznad proste stope vjerovatnoće, što ukazuje da se nečiji izgled mijenja posle detinjstva kako bi bolje odgovarao njihovom imenu.

U daljem testu, algoritmi mašinskog učenja su procesuirali veliku kolekciju facijalnih ekspresija. Algoritam je utvrdio da odrasli sa istim imenom često više liče jedni na druge nego što dijele sličnosti sa ljudima drugog imena.

Ali to nije bio slučaj sa djecom koja imaju ista imena.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR