14 °

max 23 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 16°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

21° / 16°

Četvrtak

26.09.

23° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Djeca vole kada roditelji imaju ove četiri navike

Izvor: Pixabay, ilustracija

Mozaik

Comments 0

Djeca vole kada roditelji imaju ove četiri navike

Izvor: Index hr

Autor: Antena M

  • Viber

Roditelji mogu biti zbunjeni u današnje vrijeme. Postavlja se pitanje kako da u vremenu velikog uticaja javnih ličnosti, oni ostave utisak na dijete.

Većina nas ima svoje uzore ili idole. Zbog toga nije ni čudo što djeca nisu samo opsednuta poznatim ličnostima, već se trude da budu poput njih, posebno u današnjem modernom dobu, kaže psiholog i terapeut dr Šeril Zigler.

Ona dodaje da zbog ovoga roditelji mogu biti zbunjeni kako da ostave sličan utisak na svoju djecu.

„Mogu da se zapitaju kako mogu da imaju najveći uticaj na svoju djecu i da budu njihovi heroji ili ljudi na koje žele da se ugledaju kada odrastu“, rekla je ona za YourTango i dodala da postoje određene navike koje roditelji mogu da praktikuju i koje će osigurati da ih djeca vole.

Uvijek budite tu za svoju djecu

„Budite prisutni. Spustite mobilne telefone, prestanite da pišete poruke, prestanite da pričate i počnite da slušate. Mislim da slušate očima, ušima i tijelom. Ne idite na fudbalsku utakmicu svog djeteta i onda spustite glavu sve vrijeme jer ažurirate svoj status i šaljete mejlove Onaj sa strane ili sa terena zna da li ste bili tu ili ne, a činjenica da ste tu tijelom, ali ne i umom, ne pomaže vašem djetetu da se osjeća povezano sa vama, “, objašnjava psiholog.

Jasno definišite svoje vrijeme

„Svi razumijemo da treba da radite i da tehnologija uvijek može da učini da se osjećate „online“. Ali vašem djetetu nikada neće biti pokazano da postoji vrijeme i mjesto za rad i vrijeme i mjesto za igru. kao da ste bili samo napola prisutni, što za njih znači da ste uglavnom bili negdje drugdje, bilo fizički ili mentalno, odvojite vrijeme da se fokusirate samo na njih“, savjetuje Zigler.

Budite dosljedni

Dosljednost je važna u svim oblastima roditeljstva.

„To je način na koji djeca uče, u dobru ili zlu, šta da očekuju i šta drugi očekuju od njih. Ako dosljednost zvuči kao zastrašujući zadatak, izaberite oblasti koje su najvažnije za vašu djecu u njihovom uzrastu i radite to — dosljedno. može doći kući na večeru, zajedno čitati knjigu ili pokupiti iz škole šta god da je, stvorite mogućnosti za maksimalno povezivanje“, preporučuje psiholog.

Divite se talentima, a ne ljudima

„Veoma je važno da steknete naviku da ovo radite u ranom periodu života vašeg djeteta. Umjesto da kažete da volite određenog fudbalera ili glumca, recite da vam se sviđa način na koji igraju fudbal ili glume u filmu“, kaže Zigler.

On dodaje da djeca moraju rano da nauče da te ljude ne poznajemo lično i da  zbog toga ne znamo kakav je njihov karakter ili integritet u stvarnom životu, prenosi Index.hr.

„Ta suptilna promjena može imati veliki uticaj na to kako društvo idolizuje poznate ličnosti i gdje će vaša djeca tražiti uzore. Nikad nije kasno da počnete“, zaključio je psiholog.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR