21 °

max 24 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

23° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Evo zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači i samo bira odjeću

Izvor: Pixabay-ilustracija

Mozaik

Comments 0

Evo zašto je važno pustiti dijete da se samo oblači i samo bira odjeću

Izvor: B92

Autor: Antena M

  • Viber

Ako želite da dijete bude samostalno, morate ga pustiti da uči na jednostavnim zadacima, a jedan od njih je upravo oblačenje.

Da bi vaše dijete odraslo u samostalnu i snalažljivu osobu, potrebno je da mu dozvolite da učestvuje u svim primarnim aktivnostima, poput oblačenja, ishrane i higijene. Istraživanja su pokazala da ako dozvolite djetetu da se samo snađe i pronađe rješenja u takvim situacijama, pomažete pri njegovom osamostaljivanju i povećanju samopouzdanja.

"Samostalnost u oblačenju je važna psihološka i emocionalna prekretnica", tvrdi dr Karen Raskin, porodična terapeutkinja.

"Djeca teže nezavisnosti, pa ne čudi njihova želja da u januaru obuku kupaći kostim. Naravno, to odrasli neće dozvoliti, ali ovakva iskustva su najmlađima neophodna, jer zahvaljujući njima grade ličnost i samopouzdanje", dodala je.

Karen Raskin kaže da i postupak oblačenja, kao što je zakopčavanje dugmadi, predstavlja osnovu za razvoj motorike, a ona je vrlo važna. Zato ona savjetuje roditeljima da mališane puste da sami biraju šta će obući, ali im i dozvole da se sami oblače, iako to duže traje jer nisu spretni. Ne mora to biti uvijek, ali svaki drugi dan je poželjno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR