15 °

max 24 ° / min 15 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ljekovita moć mora: Pomaže kod artritisa, gljivičnih oboljenja pa čak i nesanice

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Ljekovita moć mora: Pomaže kod artritisa, gljivičnih oboljenja pa čak i nesanice

Izvor: avaz.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Jedna od najbolje dokumentovanih  dobrobiti morske vode je njena sposobnost da čisti, umiruje i liječi kožu

Obnavlja tijelo

Dok plivamo u zagrljaju mora, njegova ljekovita svojstva pružaju nam duboki osjećaj regeneracije i psihičkog zadovoljstva. S razlogom se tako osjećamo jer kupanje u moru pospješuje prirodne procese ozdravljenja tijela.

Od smirivanja upalnih kožnih tegoba do poboljšanja cirkulacije i ublažavanja bolova u mišićima, prirodna ljekovita svojstva ovog morskog eliksira doista su izvanredna. Bogatstvo minerala i elemenata u tragovima daju morskoj vodi izvanrednu sposobnost da hrani i obnavlja tijelo.

Djelovanje na kožu

Jedna od najbolje dokumentiranih dobrobiti morske vode je njezina sposobnost da čisti, umiruje i liječi kožu.

Visoka koncentracija minerala poput magnezijuma, cinka, kalcija i kalijumaa hrani i hidratizira kožu, smanjujući oticanje, svrbež, suvoću i iritaciju.

Natrijum i jod u morskoj vodi imaju antiseptičko i cikatrizirajuće djelovanje na kožu, čime pomažu u zarastanju povreda organa i tkiva.

Jedinstvena mješavina minerala djeluje u sinergiji koja utiče na smirivanje upale, ubrzavanje zacjeljivanja rana, pa čak i ublažavanje hroničnih kožnih problema.

Mineralne soli zajedno sa suncem regenerišu kožu, zbog čega se kožne bolesti poput čireva, lupusa, akni, ekcema i psorijaze lakše mogu izliječiti ili njihovi simptomi ublažiti.

Kad su u pitanju morska voda i gljivice, nedavna su istraživanja pokazala su da visok sadržaj soli u morskoj vodi stvara okruženje koje je negostoljubivo za razne vrste gljivica. Jedinstveni mineralni sastav morske vode zbog toga može biti posebno efikasan u liječenju određenih gljivičnih infekcija jer sprječava rast istih.

To čini morsku vodu obećavajućim prirodnim lijekom za stanja poput gljivica na noktima.

Ljekari takođe preporučuju prirodni tretman namakanja zahvaćenih područja kože u morskoj vodi.

Imunološka funkcija

No, dobrobiti morske vode ne zaustavljaju se samo na koži. Kada tokom kupanja progutamo malo morske vode, minerali u tragovima u morskoj vodi podržavaju naše cjelokupno zdravlje i dobrobit.

Magnezijum je važan mineral koji nam pomaže u funkcionisaanju mišića i živaca, dok npr. natrij pomaže u reguliranju ravnoteže tekućine u tijelu.

Određena istraživanja čak pokazuju da morska voda može imati pozitivan učinak na imunološku funkciju te zdravlje probavnog i dišnog sistema.

Osim fizičkih dobrobiti, umirujući ritam talasa  i negativni joni prisutni u morskom zraku imaju izrazito pozitivan efekat na naše mentalno zdravlje.

Sposobnost mora da smanji stres, ublaži tjeskobu i ispuni nas osjećajem mira je jedinstvena.

Zbog toga je ono prirodno utočište za sve koji traže predah od svakodnevnog života i revitalizaciju tijela i psihe.

Morska voda popravlja naše raspoloženje i poboljšava naše zdravlje na puno načina jer ovaj prirodni resurs sadrži riznicu regenerirajućih kvaliteta, dok nas istovremeno duboko povezuje s prirodom.

Dobrobiti vode

Osim nevjerojatno iscjeljujućeg djelovanja na kožu, dobrobiti morske vode su sljedeće.

1. Jača imunološki sistem svojim prirodnim antibiotskim djelovanjem

2. Slana voda je odličan lijek za osobe s oslabljenim imunološkim sistemom, anemijom i visokom nivoom šećera u krvi.

Nakon kupanja u moru broj crvenih krvnih zrnaca povećava se između 5 – 20 posto, dok se broj bijelih krvnih stanica još više povećava.

3. Osim toga, redovno kupanje u hladnoj vodi pomaže u regulaciji antioksidativnih procesa u tijelu, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka.

4. Elementi u tragovima i mikroorganizmi koji se nalaze u morskoj vodi takođe imaju antibakterijska svojstva i stoga djeluju kao prirodni antibiotici.

Ove komponente apsorbira koža, pomažući u poboljšanju zdravlja i dobrobiti tijela.

5. Morska voda u kombinaciji s vježbama  izvrstan je lijek za bolove u kostima i mišićima, artritis te ako se oporavljate od operacije, kako biste ublažili ukočenost i tonirali mišiće.

6. Plivanje je dobar izbor vježbi ako imate artritis jer stimulira cirkulaciju krvi, smanjuje ukočenost mišića i ublažava bol. Ujedno pomaže da vaši zglobovi budu fleksibilniji.

7. Osobama koje pate od astme, jakog kašlja, sluzi i drugih respiratornih problema liječnici često preporučuju odlazak na plažu, udisanje morskog zraka i kupanje u moru.

Budući da je morska voda slana, iznimno je korisna osobama koje imaju česte upale sinusa, bronhitis ili pate od alergija.

8. Slana morska voda pruža olakšanje otvaranjem područja u sinusima i bronhima jer pomaže pokretačkim trepetljikama (cilijama) koje se nalaze na površini stanica koje oblažu dišne puteve, da pomaknu sluz i toksine, čisteći sinuse i pluća.

9. Gutanje malih količina morske vode tokom plivanja olakšava čišćenje debelog crijeva, potiče bržu detoksikaciju tijela i obnavlja tjelesnu energiju, posebno kod djece i iscrpljenih osoba.

10. Morska voda ubrzava proces regeneracije stanica, posebno kod onih oštećenih bolešću poput ciroze. Također pomaže eliminirati višak vode nakupljen u abdomenu koji se javlja zbog bolesti.

Lijek za hemoroide
Kad su u pitanju hemoroidi i morska voda, nova istraživanja pokazuju da svojstva morske vode, s obzirom da je bogata mineralima, pružaju olakšanje kod ovog učestalog stanja.

Tradicionalni tretmani poput krema i masti pružaju privremeno olakšanje i upravljanje simptomima. Međutim, lokalna primjena morske vode u njezi hemoroida efikasnije rješava korijenske uzroke zbog svog jedinstvenog protuupalnog i ljekovitog djelovanja.

Sprječava nesanicu

Budući da morska voda smiruje nervozu i pomaže normalizovati krvni pritisak, plivanje i ronjenje i dan proveden na suncu prirodno će poboljšati raspoloženje i pridonijeti boljem snu, smanjenjem stresa i povećanjem fizičkog umora.

Zvukovi talasa djeluju kao umirujući mehanizam koji može dovesti do dubljeg i mirnijeg sna.

Iako je potrebno još istraživanja, jedno je sigurno, morska voda je prirodna snaga s velikim potencijalom za poboljšanje ljudskog zdravlja.

Bilo da se radi o kupanju u talasima, šetnji uz obalu ili jednostavnom udisanju slanog zraka, ljekovita moć mora je neosporna.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR