16 °

max 19 ° / min 16 °

Utorak

24.09.

19° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 15°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BBC objavio najfascinantnije napuštene zgrade na svijetu, među njima su i Titovi Havaji

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

BBC objavio najfascinantnije napuštene zgrade na svijetu, među njima su i Titovi Havaji

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

BBC je objavio listu 12 najfascinantnijih napuštenih zgrada na svijetu, a među njima se našla i jedna iz susjedne nam zemlje, a koja krije nevjerovatnu priču.

Naime, hotelsko naselje dubrovački Kupari nekad je bilo luksuzno ljetovalište koje je koristio Josip Broz Tito i jugoslovenska vojska, a u vrijeme najveće slave nosilo je naziv i Titovi Havaji.

Danas je to veliki betonski div, napušten i zapušten, koji privlači pažnju ljubitelja istorije i drugih istraživača.

"Iz daljine ovaj kompleks na prekrasnoj hrvatskoj obali izgleda gotovo kao bilo koje drugo mediteransko odmaralište, ali ovdje nećete pronaći turiste. Hoteli u nekad glamuroznom odmaralištu sada su tihi, osim povremenog zvuka krhotina koje padaju", piše BBC.

Ovaj kompleks, smješten u blizini Dubrovnika, nekada je bio popularno turističko odredište, poznato po svojim luksuznim hotelima i prelijepim plažama. Međutim, nakon raspada Jugoslavije i ratnih razaranja kompleks je ostao napušten i prepušten zubu vremena.

"Ove su zgrade nekad bile pune života - škole, pozorišta, odmarališta, radna mjesta - ali sada su prazne, a vegetacija zadire u njihove strukture. To su mjesta kakva možete vidjeti u videoigrama. Stoga ima smisla da je jedna poznata japanska kreatorka videoigara i sama oduševljena urbana istraživačica", piše u uvodu njihovog teksta.

Ikumi Nakamura već 20 godina istražuje napuštena i nenaseljena mjesta širom svijeta. Knjiga Project Urbex bilježi njene pustolovine i sadrži nevjerovatne fotografije zgrada koje propadaju, a opet su neobično lijepe lokacije.

"Moje istraživanje počelo je s napuštenom bolnicom u srcu Osake u Japanu", kaže Nakamura za BBC. "Uzbuđenje šunjanja u napuštenu zgradu, bogata istorija urezana u njene zidove i navala adrenalina zbog nepoznatog odmah su me osvojili."

Za nju Urbex nudi spoj istorije i misterije s kojim se tradicionalne atrakcije ne mogu mjeriti.

"Ove su lokacije vremenske kapsule koje čuvaju trenutke prošlosti u sirovom i neuglađenom stanju", kaže ona.

"Kao umjetnik i fotograf, nalazim ljepotu u propadanju, grafitima i ostacima prošlih života - svi oni pričaju priče koje se često zanemaruju."

Na popisu su se našle građevine i iz Japana, Kine, Balija i Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR