17 °

max 25 ° / min 17 °

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ulcinj: Sedmo izdanje manifestacije Dani bamije privuklo veliko interesovanje posjetilaca

Izvor: Media biro

Mozaik

Comments 1

Ulcinj: Sedmo izdanje manifestacije Dani bamije privuklo veliko interesovanje posjetilaca

Izvor: Media Biro

Autor: Antena M

  • Viber

Tradicionalna manifestacija “Dani bamije” održana je sinoć na Servantesovom trgu unutar hotela “Palata Venezia” u ulcinjskom Starom gradu.

Na meniju su bile razne vrste jela od bamija, ali i starogradska baklava.

Osim u besplatnoj degustaciji jela i raznih pića, posjetioci su uživali i u zabavnom programu koji su za njih priredili hrvatski muzičar Dado Topić, klapa “Lanterna” iz Podgorice i muzičar iz Prizrena Kastrot Džom Marku, član filharmonije engleske televizije.

Dane bamije tradicionalno je organizovao hotel “Palata Venezia” u saradnji sa Turističkom organizacijom Ulcinj.

“Zadovoljstvo nam je što je ovako veliki broj ljudi ovdje večeras. Manifestacija je dobila i međunarodni karakter, tako da smo jako zadovoljni. Tu su već tradicionalno učesnici iz Bangladeša, Beograda, Danilovgrada, Brčkoga, Bijelog Polja i Ulcinja. To su sada već postali naši prijatelji koji nas zovu i na njihove manifestacije. Bamija ovo zaslužuje. Ako hoćete da promovišete jedan grad morate to da uradite uz kulturu i hranu, tako da je ovo nešto autentično naše i mislim da smo postigli cilj,” navela je Mersiha Resulbegović Mavrić, ispred organizatora Palate Venezia. 

O značaju gastro specijaliteta od čudotvorne biljke specifičnog ukusa, bamije, govori činjenica da su u maju 2022. godine, “Bamije na ulcinjski način” u Crnoj Gori postale deveti zaštićeni proizvod oznakom kvaliteta, odnosno garantovano tradicionalnog specijaliteta.

Značaj obilježavanja Dana bamije istakao je i sam predsjednik Opštine Ulcinj, Genci Nimanbegu.

“Dani bamije su dobili počasno mjesto u kulinarskoj i tradicionalnoj promociji Ulcinja. Zaštita “Bamije na ulcinjski način” kao specifičnog brenda je doprinos koji su sami Ulcinjani dali svom gradu. Ovo je prilika da prvenstveno naši gosti uživaju u ukusu i mirisu naše kvalitetne hrane, ali i da uživaju u prekrasnoj muzici vrhunskih majstora. Želimo da slika Ulcinja ide što dalje i da svi turisti osjete zadovoljstvo što svoj odmor provode ovdje,” naveo je Nimanbegu.

Manifestacija Dani bamije bila je i takmičarskog karaktera. Od šest takmičara poznati crnogorski kuvar Vuk Mitrović je nakon degustacije izabrao one najbolje. Prvu nagradu je osvojio Božidar Čupić.

“Znači mi puno, pogotovo zato što je ulcinjska kuhinja jedna posebna priča za gastronomsku ponudu Crne Gore – taj izbor, ta mješovitost, ta raznolikost – to je nešto što moramo da čuvamo i da podržimo. Bamije su jedna posebna priča, od Servantesa, pa nadalje. Ja sam se u tome pronašao i na svoj način dajem podršku i doprinos tome. Moj tajni sastojak je ljubav prema Ulcinju, ljubav prema ljudima koji organizuju sve ovo i ljubav prema gastronomiji,” kazao je Čupić.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Ulcinj je jedno čudno mjesto za crnogorske prilike. Izgleda da tamo pravoslavci i muslimani žive u harmoničnim odnosima. Pretpostavljam da je razlog to što nije bilo velikih migracija sa sjevera prema Ulcinju. Sjevernjaci su prvenstveno išli prema Nk, Pg i Baru, kasnije prema Budvi i Tivtu.