20 °

max 20 ° / min 9 °

Utorak

01.10.

20° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Četvrtak

03.10.

21° / 15°

Petak

04.10.

19° / 16°

Subota

05.10.

21° / 14°

Nedjelja

06.10.

19° / 13°

Ponedjeljak

07.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Iza kulisa Venecijanskog festivala – šta sve novinari (ne) mogu

Izvor: screenshot

Mozaik

Comments 0

Iza kulisa Venecijanskog festivala – šta sve novinari (ne) mogu

Izvor: RTS

Autor: Antena M

  • Viber

Već nekoliko godina javna je tajna da 85 odsto akreditovanih novinara na Filmskom festivalu u Veneciji ne može da dobije intervju od slavnih glumaca, čija je, bar tako izgleda, jedina uloga na festivalu da prošetaju crvenim tepihom, kažu nekoliko riječi na konferencijama za štampu i prisustvuju gala večerama. Novinari tako, najčešće oni definisani kao frilenseri, vrlo često, ne bi li prisustvovali festivalu, odlaze i „u minus”.

Pedesetak međunarodnih novinara iz čitavog svijeta koji su stigli u Veneciju kako bi prenijeli atmosferu slavnog filmskog festivala, potpisalo je pismo objavljeno na Fejsbuk stranici grupe International Film Festivals Journalists, koja ima 700 članova. Na taj način, prenijeli su italijanski mediji, na slavnoj „Mostri” je apsolutno nemoguće snimiti intervju sa zvijezdama festivala.

Novinarstvo u svijetu koje se bavi kinematografijom, na putu je izumiranja. Rečeno nam je da mnogi glumci filmova koji treba da se prikažu premijerno, neće davati intervjue. Nula, nula, ništa”, napisali su novinari, a prenijeli italijanski mediji.

Nakon skoro praznih crvenih tepiha prošlih izdanja zbog štrajka, ove godine Venecija je puna zvijezda, ali problem je što na 81. Filmskom festivalu u Veneciji neće biti omogućeni intervjui već će novinari moći da prisustvuju konferencijama za štampu i šetnji crvenim tepihom.

Ovo nije novost, već se to dešavalo i u Kanu i Berlinu, ali nikada do sada kao na Festivalu u Veneciji. Ovaj festival dovodi imena koja drugi festivali nemaju, koji mu omogućava prestiž i medijsku vidljivost, ali izgleda da se sve to zaboravi u momentu kada pravi novinari treba da stupe na scenu.

To je šokantno i izuzetno zabrinjava jer na stotine novinara ne može da prenese publici ono što su vidjeli i doživjeli, a vještačka inteligencija će komentarisati filmove i sastavljati tekstove zahvaljujući izjavama glumaca na konferencijama za štampu.

"Nakon što su mjesecima štrajkovali u Holivudu kako bi zadržali na hiljade radnih mjesta, danas režiseri i glumci prihvataju politiku studija i producenata koji su prije samo nekoliko mjeseci bili njihovi neprijatelji, dovodeći novinare na ivicu egzistencije, jer im onemogućavaju intervjue koji znače zaradu. Akreditovani novinari mogu da doprinesu uspjehu ili neuspjehu jednog filma, a nisu u stanju da rade svoj posao kako treba”, piše italijanski magazin Mow mag, naglašavajući da se „istina krije, iako je javna tajna, iza toga da ako želiš intervju sa nekom zvijezdom, moraš da platiš”.

"Zauzeti su ekskluzivnim dešavanjima...”

Budući da su, piše magazin, iz prijateljskih izvora dobili informaciju da novinari zemlje domaćina ne bi trebalo da plaćaju, to znači da se italijanski distributeri mogu pobuniti protiv takvog zahtjeva na Festivalu u Veneciji.

Nerijetko se dešava da filmske zvijezde baš tada ne mogu da daju intervjue u Veneciji, jer su zauzete nekim ekskluzivnim dešavanjima negdje van Italije, na primer na festivalu u Torontu ili San Sebastijanu.

Ovaj magazin podsjeća da je intervju sa Bredom Pitom u Kacu koštao 2.500 eura, a Kristen Stjuart je imala cijenu od 1.500 eura. Šta čine nacionalni distributeri u tim slučajevima? Pokušavaju da izvuku maksimum iz svega odlučujući se za dva najčitanija dnevna lista, mjesečnik koji nosi zvučno ime, jedan nacionalni dnevnik i vrlo gledanu emisiju pod uslovom da zvijezda ne mora da dođe u studio.

Novinari koji su frilenseri, dakle rade da bi li prodali tekst ili ekskluzivni intervju medijskim kućama, nisu isplativi distributerima koji ne znaju ni kome će prodati intervju, ni šta će to donijeti samom filmu, ucenjujući ih za sadržaj i vreme. Zato svi novinari pišu na uniformisan način bez ikakvog ličnog pečata dajući doprinos intelektualnom komformizmu.

Ti isti novinari koji odlaze na Festival s nadom da će se vratiti s nekim intervjuom moraju da plaćaju nenormalno visoke cijene u Veneciji onima koji žive od jedne vrste „festivalskog vampirizma”, kako prenose mediji, tražeći da se jedan doručak plati i 30 eura i gdje cijene vode u flašici dostižu iznose za koje se inače može kupiti čitavo višelitarsko pakovanje vode.

Isto važi i za stanove i sobe koji im se iznajmljuju po cijeni i od 2.500 eura za nekoliko dana, gdje može da spava minimalno šest osoba, a ponekad je taj broj i dvostruk. I ako nešto uspiju da napišu, jedan članak im je plaćen 40 eura bruto dok neki privilegovani mogu da dostignu i 150 eura bruto. Na ovaj način, frilenseri se vraćaju sa Filmskog festivala sa zaradom od nekolio desetina eura, ako ne i u minusu jer „Filmski festival u Veneciji se ne može propustiti”.

Bred Pit, Džordž Kluni i mnogi drugi glumci se pojavljuju samo na konferencijama za štampu, dok je Tim Barton sa filmom Bitldžus prošetao crvenim tepihom dok se tzv. junket održao narednog dana u Londonu. Junket je praksa kada glumac sjedi u jednoj sobi, a ispred njega se ređaju novinari sa skoro identičnim pitanjima, što mnogi glumci smatraju iritantnim i jednom vrstom torture: svaki novinar zaslužuje istu pažnju, i glumci moraju iz početka da odgovore svakome na skoro isto pitanje.

Većini novinara prisutnih na Festivalu u Veneciji ne preostaje ništa drugo nego da viču i dozivaju glumce postavljajući im pitanja sa ivica crvenog tepiha, zaustavljaju ih i fotografišući i kako zastanu da poziraju.

To znači da nema ništa od ekskluzivnih intervjua koje bi mogli da prodaju novinama, onlajn magazinina, TV programima i radio-stanicama – na njihovu štetu, štetu slobodnog novinarstva i najviše čitalaca koji sve češće dobijaju samo ono što je unapred isplanirano, uniformisano i rezervisano samo za odabrane. I one sa dubokim džepom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR