19 °

max 21 ° / min 15 °

Srijeda

18.09.

21° / 15°

Četvrtak

19.09.

21° / 15°

Petak

20.09.

24° / 14°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

24° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 14°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko su bili Mili Vanili: Film o najvećem skandalu u istoriji muzičke scene

Izvor: SC/YT

Mozaik

Comments 0

Ko su bili Mili Vanili: Film o najvećem skandalu u istoriji muzičke scene

Autor: Antena M

  • Viber

Početak septembra obilježiće svečana premijera filma o bendu koji je zapamćen po najvećim hitovima, ali i po najvećem skandalu u istoriji muzičke industrije, Mili Vanili.

Nevjerovatan muzičko-modni podsjetnik na to vrijeme, dolazi na velike ekrane – biografski film o grupi Mili Vanili reditelja Simona Verhovena, u kojem će uživati više generacija. Ova istinita priča o najvećem skandalu u istoriji muzičke scene podsjetiće nas na to lijepo nepovratno vrijeme i učiniti da izađemo srećniji iz bioskopa, najavljuju distributeri.

Ko su bili “Mili Vanili”?

Apsolutni autsajderi, prijatelji Rob i Fab, predstavljali su muzički duo osnovan 1988. u Minhenu. Jedan Njemac, drugi Francuz, odlični plesači i manekeni željni uspjeha, upoznaju u nekom momentu jednog od najjačih muzičkih producenata toga doba, Franka Fariana, koji, između ostalih, stoji iza uspjeha kultne grupe Boney M. Dvojac snima svoj prvi singl, osvaja Evropu i odlazi u Ameriku. Osvajaju međunarodne top-liste pod imenom Mili Vanili, imaju tri hita broj jedan u SAD-u i uživaju u slavi u Holivudu dok samo mali krug insajdera zna njihovu tajnu: dvojac zapravo ne pjeva – samo pomjeraju usne na glasove pravih pjevača.

Na vrhuncu njihove slave, kada grupa Mili Vanili osvaja nagradu Gremi, istina napokon izlazi na vidjelo i to zbog tehničke greške na matrici usred nastupa uživo. Rob trči u bekstejdž, Fab se pokušava “izvući” ali kraj je jasan – oduzimaju im Gremi, njihov svijet se ruši, odbacuju ih skoro svi, ali fanovima su oni ostali jedni i jedini “Milli Vanilli” do današnjeg dana. Pesme “Girl you know it’s true”, “Blame it on the rain”, “Girl I’m gonna miss you” su vječni hitovi.

Fab Morvan, član grupe koji je i dan danas aktivan, i dalje prenosi njihovu harizmu i ostavštinu mlađim generacijama, aktivno promoviše i podržava film jer bez osuđivanja pojašnjava kontekst u kojem je grupa nastala i u kojem se ugasila.

U svakom slučaju, ovo je zanimljiva ljudska priča o usponu i padu i o preživljavanju nakon skandala, zato treba obavezno pogledati ovaj film, jer priča o grupi Mili Vanili nije samo priča o bendu, nego je i podsjetnik na genijalne 80-e, MTV hitove i najbolje plesno razdoblje ikada.

Film o grupi

Cio projekt je osmislio njemački producent, Frank Farian. Iza imena “Mili Vanili” bila su dva zgodna muškarca; odlično građeni i vrsni plesači, ali bez posebnih vokalnih sposobnosti i sa dosta slabim poznavanjem engleskog jezika. Iako je dvojac želio da pjeva, muzički genije Frank smatrao je da nemaju prave glasove za svjetsku karijeru. Pravi pjevači bili su sjajni ali manje fizički atraktivni studijski muzičari. Frank u filmu fantastično prikazuje njihov talent u studiju, ali i iskreno pita gledaoce u jednom trenutku – priznajte da li biste kupili njihovu ploču? Ne biste. Ali da li biste je kupili gledajući Faba i Roba? Odgovor je logičan.

Čarolija 80-ih leži u nostalgiji koju izazivaju, zaraznoj privlačnosti melodija, smislenim tekstovima i sjajnoj energiji koja nas vraća u prošlost. Ali, nostalgija nije samo za one koji su proživjeli 80-e, već su muzika i moda tih godina vječna inspiracija mladim umjetnicima, kao i novim generacijama koje dolaze.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR