15 °

max 21 ° / min 13 °

Utorak

08.10.

21° / 13°

Srijeda

09.10.

18° / 15°

Četvrtak

10.10.

22° / 15°

Petak

11.10.

21° / 16°

Subota

12.10.

22° / 15°

Nedjelja

13.10.

19° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stručnjak objašnjava kako izgleda odnos sa osobom koja ima narcisoidni poremećaj ličnosti

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Stručnjak objašnjava kako izgleda odnos sa osobom koja ima narcisoidni poremećaj ličnosti

Izvor: Nova S

Autor: Antena M

  • Viber

Metju Hasi stručnjak za interpersonalne odnose otkrio je sedam stvari koje rade narcisi kada su u bliskom odnosu sa nekim, a koje većina nas nikada neće razumjeti.

Termin „narcis’ često se olatko shvata, pri čemu se svaki znak sebičnog ili egocentričnog ponašanja opisuje kao narcisoidno. Međutim, biti u vezi sa dijagnostikovanim narcisom često može biti izuzetno iscrpljujuće iskustvo.

Metju Hasi u sedam stavki objašnjava najčešće navike koje narcis čini u emotivnoj ili bliskoj interpersonalnoj vezi – i zašto nam je nekad teško da ih razumijemo.

Mogu biti sjajni… ponekad

Kako se narcisi ponašaju

Prvi zbunjujući znak koji Hasi ističe je sposobnost narcisa da sa savršenog partnera prebaci fokus na nekoga ko se užasno ponaša prema vama. Hasi objašnjava da ovakav događaj nerijetko uzrokuje da druga osoba u vezi neprestano juri za „savršenim“ trenucima.

„Oni su dobri prema vama, tačnije sjajni kada njima to odgovara. Problemi nastanu kada žele da zadovolje svoje potrebe“.

Empatija prema narcisu pogoršava situaciju

Empatija i saosjećanje su osobine koje se jako cijene u međuljudskim odnosima, Hasi objašnjava da narcisi zloupotrebljavaju ove osobine.

„Narcis našu empatija ne vidi kao kvalitet. On je koristi da bi dobio ono što želi“

Nastavljaju lako život bez vas

Za većinu ljudi, osjećaj stida ili krivice obično dolazi nakon što su (namjerno ili slučajno) nekome nanijeli nepravdu. Međutim, to nije uvijek slučaj sa narcisima.

„Mnogi narcisi se nikada neće izviniti i očekuju da nastavite dalje“, objašnjava Hasi, dodajući da će narcis koji se izvini očekivati da istog trena pređete preko svega i da više nikad ne pomenete neprijatnu situaciju.

Reakcija narcisa kada je uhvaćen „na licu mesta“

Koristeći primjer nevjerstva, Hasi navodi da bi narcisoidni odgovor na konkretne dokaze o prevari bio da preokrene situaciju i kazni vas zbog ‘invazije’ na njihov lični prostor – ostavljajući vas da se osjećate kao da ste vi nešto pogrešno uradili.

Šta rade kada su vam potrebni

Hasi kaže da ‘pravi’ narcis neće imati nikakav problem da vas iznevjeri u situaciji koja je vama bitna.

Koristeći primjere kao finansijske poteškoće, zdravstvene dijagnoze ili porodične probleme, on dodaje: „Ne možete ni da znate u kojoj mjeri će vas takva osoba „precrtati“ u ključnim trenucima sve dok se loše stvari zaista ne dogode.

Emocije narcisa

Uprkos stereotipima da narcis nije u stanju da pokaže bilo kakvu emociju, Hasi objašnjava da su veoma sposobni za iskazivanje emocija, ali porijeklo emocija je mnogo bitnije.

Primjer – kada neko prijeti da će ostaviti narcisa, on će odmah da učini sve da se osjećate krivim navodeći svoj doživljaj i svoje emocije.

Ovo često može razoružati drugu osobu, koja tada počinje da sumnja u svoja osjećanja i vodi ka oproštaju.

„Nije da njihove suze nisu stvarne ili su samo performans. Njihove suze mogu biti stvarne, ali njihove suze nisu za vas, njihove suze su za njih“.

Koliko brzo mogu da te odbace

Sedmi i posljednji znak da ste ili ste sa narcisom ili ste bili sa njim je šokantan način na koji vas mogu odbaciti kada se odnos završi.

„Osjećam se kao da je svaka narcisoidna veza neka vrsta šokantnih spoznaja“, rekao je on, dodajući da je jedno od „šokantnijih“ saznanja za nekoga u vezi kojom brzinom je narcis sposoban da prekine odnos i nastavi dalje sa svojim životom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR