17 °

max 22 ° / min 16 °

Četvrtak

10.10.

22° / 16°

Petak

11.10.

22° / 18°

Subota

12.10.

23° / 15°

Nedjelja

13.10.

20° / 15°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 14°

Utorak

15.10.

21° / 12°

Srijeda

16.10.

20° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sezona je maslina, ova namirnica ima brojne dobrobiti za cjelokupno zdravlje čovjeka

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Sezona je maslina, ova namirnica ima brojne dobrobiti za cjelokupno zdravlje čovjeka

Izvor: klix.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Sezona je maslina i ova hrana ima brojne prednosti za cjelokupno ljudsko zdravlje.

Džon Samer, američki nutricionista koji savjetuje sportiste, menadžere i roditelje o prednostima komplementarne terapije za zdravlje i prevenciju, predstavio je brojne prednosti koje konzumacija maslina i maslinovog ulja donosi organizmu.

Maslinovo ulje podstiče razgradnju masti unutar masnih ćelija, tako da se lakše možete osloboditi sala na stomaku i smanjiti osjetljivost na insulin.

Ljudi koji konzumiraju najviše maslinovog ulja unose manje kalorija i rijetko su gojazni. Krvni testovi pokazuju da imaju veći nivo serotonina, tzv hormon sitosti.

Antioksidativna i antiinflamatorna svojstva maslina čine ih prirodnom zaštitom od raka jer hronični oksidativni stres i hronična upala mogu biti ključni faktori u razvoju raka.

Pružajući bogatu zalihu antioksidanata i antiinflamatornih hranljivih materija, masline mogu spriječiti opasnu kombinaciju hroničnog oksidativnog stresa i hronične upale.

Crne masline su bogate masnim kiselinama i antioksidansima koji neguju, hidriraju i štite kožu. Vitamin E u maslinama štiti kožu od UV zračenja, čime je štiti od raka kože i preranog starenja.

Jedna šolja maslina sadrži 10 odsto preporučene dnevne vrijednosti vitamina A, koji je neophodan za zdrave oči i omogućava bolji noćni vid.

Masline, posebno crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po cijelom telu zavisi od prisustva gvožđa u krvi.

Ako patimo od nedostatka gvožđa, naše tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i možemo se osećati hladno ili slabo. Gvožđe takođe igra važnu ulogu u proizvodnji energije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR