21 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

12.10.

22° / 14°

Nedjelja

13.10.

20° / 14°

Ponedjeljak

14.10.

23° / 14°

Utorak

15.10.

23° / 14°

Srijeda

16.10.

23° / 12°

Četvrtak

17.10.

19° / 14°

Petak

18.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Liščević na međunarodno priznatom sajmu namještaja u Napulju - EDIT Napoli 2024.

Izvor: Jovana Liščević

Mozaik

Comments 0

Liščević na međunarodno priznatom sajmu namještaja u Napulju - EDIT Napoli 2024.

Autor: Antena M

  • Viber

Arhtektica i dizajnerka enterijera Jovana Liščević, koja stoji iza kreativnog studija pod nazivom Studio Svar, učestvovaće sa svojom kolekcijom lampi i paravana na međunarodno priznatom sajmu namještaja u Napulju - EDIT Napoli 2024.

Liščević je završila Fakultet za arhitekturu i urbanizam na UCG, dok je master studije završila u Torinu.      

U dopisu Anteni M, objasnila je da se danas bavi prenamjenom starih, odbačenih predmeta koje pronalazi na otpadima metala ili građevinskom otpadu, a koji joj se učine zanimljivim. Od njih pravi rasvjetna tijela koja dobijaju novu svrhu nakon izlaganja njenim intervencijama.  

Kako je istakla, motiviše je da od nečega već formiranog napravi nešto novo.

Traži predmete čija forma nije mnogo prepoznatljiva, kako bi se distancirala od DIY pristupa cirkularnom dizajnu gdje se na primjer prave lampe od staklenih boca.

“Obično su to komadi koji su se nekad nalazili unutar nečega, kao na primjer mehanizmi za kauč, metalne drške od roletni ili djelovi branika automobila. To su komadi koji nisu odmah skroz prepoznatljivi, liče na nešto, ali ne znamo na prvi pogled tačno šta su, te može djelovati kao da su namjerno napravljeni za ovu priliku. Zanimljiv je spoj takvih predmeta sa raznobojnim kanapima i elektro kablovima, kao i sa industrijskim kukama i karabinjerima, koje koristi za izradu lampi. Takva neočekivana kombinacija stvara finalni proizvod koji ima originalnu i eklektičnu estetiku, posjeduje transparentnost gdje se jasno vide spojevi, kačenje, nema za cilj da se bilo šta sakrije”, pojasnila je Liščević.   

Na sajmu će se predstaviti kolekcijom svjetiljki napravljenih od pomenutih predmeta, kao i sa paravanima na kojima su crteži svakodnevnih prizora iz našeg graditeljskog okruženja, koji je često zabavljaju i inspirišu.    

Liščević ima zamisao da ostvari saradnju sa organizacijama za odlaganje otpada kako bi redovno imala pristup određenim odbačenim materijalima koji joj mogu poslužiti kao osnova za izradu lampi. Ovaj pristup promoviše cirkularni dizajn i ekološki svjesnu proizvodnju, smanjujući potrebu za proizvodnjom novih resursa.

Cirkularni dizajn je, kako je rekla, aktuelan princip u kreiranju funkcionalnih predmeta a ujedno i kritika prekomjerne potrošnje i masovne proizvodnje.

Sajam EDIT Napoli 2024 je godišnja internacionalna smotra namještaja koja se već 6. put održava u ovom gradu. Kuratorke Emilia Petruccelli i Domitilla Dardi vrše selekciju dizajnerskog namještaja potpisanog od strane mladih dizajnera, u cilju njihove promocije. Sajam se održava u prostorijama Arhiva grada Napulja u periodu od 11. do 13. oktobra 2024. godine.

Projekat je podržan od strane Sekretarijata za kulturu Glavnog Grada Podgorice.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR