15 °

max 19 ° / min 15 °

Petak

18.10.

19° / 15°

Subota

19.10.

20° / 16°

Nedjelja

20.10.

20° / 12°

Ponedjeljak

21.10.

20° / 12°

Utorak

22.10.

19° / 14°

Srijeda

23.10.

16° / 14°

Četvrtak

24.10.

17° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ne ostavljajte dijete samo dok ne zaspi: Evo kako to utiče na razvoj mozga

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Ne ostavljajte dijete samo dok ne zaspi: Evo kako to utiče na razvoj mozga

Izvor: avaz.ba

Autor: Antena M

  • Viber

Nježno navođenje djeteta na spavanje može da ublaži anksioznost, čineći iskustvo manje zastrašujućim i utješnim

Pomaganje djetetu da zaspi, umjesto da koristite metodu da se samo uspava plačući, pruža značajne neurološke prednosti njegovanjem osjećaja sigurnosti.

Kada su roditelji s mališanima dok se uspavljuju i prelaze iz svjesnog u nesvjesno stanje, to pomaže u smanjenju lučenja hormona stresa poput kortizola, koji može negativno da utječe na razvoj mozga.
Ovaj podržavajući pristup povećava oslobađanje oksitocina, hormona koji poboljšava veze i emocionalnu regulaciju. Nježno navođenje djeteta na spavanje može da ublaži anksioznost, čineći iskustvo manje zastrašujućim i utješnim. Sve u svemu, ovaj metod uspavljivanja podržava zdraviji razvoj mozga i jače veze između roditelja i djece.

Erika Komisar, klinički socijalni radnik, psihoanalitičar, trener za roditelje i autor sa 30 godina iskustva u privatnoj praksi, objasnila je ovu pojavu:

- Najteži trenutak za svu djecu, i za najosjetljiviju, jesu tranzicije, pogotovo prelazak u nesvjesno, dakle buđenje ujutro i momenat kad dijete zaspi uveče. Tada im je potrebna osoba koja im pruža najveću sigurnost na svijetu, a to su roditelji. Mi gajimo male vojnike, kojima poslije “laku noć”, zatvaramo vrata, gasimo svjetlo i ostavljamo ih da plaču u mraku. Ovako se stvara neurološka šteta, pogotovo kod beba mlađih od 6 mjeseci. Morate da budete pažljivi čak i poslije ovog kritičnog perioda - rekla je Komisar.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR