15 °

max 21 ° / min 14 °

Nedjelja

20.10.

21° / 14°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 14°

Utorak

22.10.

22° / 13°

Srijeda

23.10.

23° / 13°

Četvrtak

24.10.

22° / 12°

Petak

25.10.

19° / 13°

Subota

26.10.

19° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Španski naučnici utvrdili Kolumbovo porijeklo

Izvor: screenshot/youtube

Mozaik

Comments 0

Španski naučnici utvrdili Kolumbovo porijeklo

Izvor: B92

Autor: Antena M

  • Viber

Moreplovac i istraživač iz 15. vijeka, Kristofer Kolumbo, bio je sefardski Jevrejin iz zapadne Evrope, saopštili su španski naučnici nakon što su analizirali njegov DNK kako bi riješili vekovnu misteriju njegovog porijekla.

Nekoliko zemalja se sporilo u vezi sa Kolumbovim porijeklom kao i mjestom gdje je sahranjen, a mnogi istoričari su dovodili u pitanje tradicionalnu teoriju da je on iz italijanskog grada Đenova, prenio je Rojters.

Tim istraživača je u želji da riješi misteriju sproveo istraživanje koje je trajalo čak 22 godine, a predvodio ga je španski forenzički ekspert Miguel Ljorente.

Ostatke genetskog materijala su uporedili sa DNK njegovih rođaka i potomaka, a svoja otkrića su objavili u dokumentarcu pod naslovom “Kolumbova DNK: Pravo porijeklo” koji je prikazan na španskom javnom servisu TVE.

Svi nalazi potvrdili su jevrejsko porijeklo velikog moreplovca koji je otkrio Ameriku, ukazali su eksperti na čelu sa Ljorenteom.

U Španiji je živjelo oko 300.000 Jevreja prije nego što su katolički monarsi Izabela i Ferdinand naredili da se oni i muslimani preobrate u katoličku vjeru, ili napuste zemlju, podsjetio je Rojters.

Nakon toga, mnogi španski Jevreji su se raselili po svijetu.

Tim istraživača je utvrdio da je jedino moguće sa sigurnošću reći da je Kolumbo rođen u zapadnoj Evropi, nakon što je analizirao 25 mogućih mjesta njegovog rođenja.

Forenzičari sa Univerziteta u Granadi prije nekoliko dana su definitivno potvrdili da ostaci sahranjeni u katedrali u Sevilji pripadaju Kolumbu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR