23 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

16.10.

23° / 15°

Četvrtak

17.10.

21° / 17°

Petak

18.10.

22° / 17°

Subota

19.10.

21° / 17°

Nedjelja

20.10.

20° / 13°

Ponedjeljak

21.10.

21° / 12°

Utorak

22.10.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Neobičan fenomen: Karipsko more zviždi

Mozaik

Comments 0

Neobičan fenomen: Karipsko more zviždi

Izvor: RTS

Autor: Zerina Ćatović

  • Viber

Karipsko more stvara tajanstveni zvuk koji podsjeća na zvučne efekte iz SF filmova i toliko je prodoran da se može se čuti čak iz svemira.

Karipsko more je dio Atlanstskog okeana, jugoistočno od Meksičkog zaliva. Okruženo je Južnom i Centralnom Amerikom i Karipskim ostrvima površine oko 2.754.000 km2.

Koristeći četiri modela aktivnosti, u periodu 1958 - 2013. godine, kao i satelitska mjerenja gravitacije, naučnici su analizirali nivoe mora i očitavanje pritiska. Tada su otkrili fenomen koji su nazvali Rozbi zvižduk po Rozbi talasima.

Kris Hjuz sa Liverpulskog univerziteta, objašnjava: „Preko Karipskog mora teče struja u pravcu istok-zapad, krivudava i brza, koja stvara virove. Pojedini talasi udaraju u zapadnu stranu Kariba i tako stvaraju Rozbi talas, podvodno zujanje koje podsjeća na otkucaje srca."

Profesor Hjuz aktivnosti okeana u Karipskom moru, poredi sa zviždaljkom. Kada dunemo u zviždaljku, zvuk je nestabilan i uzrokuje rezonantni zvuk koji se čuje širom velikog dijela Karipskog mora.

Razmjena talasa s ostatkom okeana, na svakih 120 dana, uzrokuje zvižduk koji se može čuti i u svemiru. Naučnici, pri tome, koriste instrumente za gravitaciona mjerenja.

Ova istraživanja doprinose zaštiti od poplava jer ovaj fenomen utiče na porast nivoa mora od 10cm na kolumbijskoj i venecuelanskoj obali. Poplave prijete naročito kolumbijskom gadu Brankvilja gdje se nivo mora menja i do 20cm.

Već i sami kišni periodi, od aprila do juna, uzrokuju ulične potoke jer sistem odvodnjavanja nije riješen u svim djelovima grada. Tako bi blagovremena prognoza promjene nivoa mora, pripremila komunalne službe i stanovnike ovog kolumbijskog grada.

Karipski zvižduk može imati uticaja na cijeli Sjeverni Atlantik, smatraju naučnici.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR