18 °

max 24 ° / min 16 °

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

25° / 18°

Nedjelja

29.09.

21° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

18° / 10°

Utorak

01.10.

19° / 9°

Srijeda

02.10.

21° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Oni već slave: U ovim zemljama Nova godina je već stigla

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Oni već slave: U ovim zemljama Nova godina je već stigla

Izvor: Tanjug

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Stanovnici pacifičkih država Samoa i Kiribati prvi su, u 11 sati po srednjeevropskom vremenu dočekali 2018., a ubrzo poslije njih i stanovnici Novog Zelanda.

Nova godina dočekana je potom u Oklandu na Novom Zelandu uz vatromet sa tornja Skaj, visokog 200 metara.

U 13 sati Nova godina stigla je u djelove Rusije, zatim u Australiju gdje je priređen vatromet u Sidneju.

Prvi januar posljednji će dočekati u Američkoj Samoi i na ostrvu Nijue u južnom dijelu Pacifičkog okeana, pošto će kod njih 2018, po srednjoevropskom vremenu, stići tek sjutra.

Zanimljivosti o dočeku Nove godine širom svijeta

Ako ste odlučili da dočekate 2018. godinu u nekoj od egzotičnih zemalja, onda bi trebalo da znate ove činjenice.

Filipini

Na dočeku je važno da imate što više okruglih stvari. Jede se okrugla hrana, posebno voće poput grožđa, nosi odjeća s uzorkom kružnica, jer kružnice podsjećaju na kovanice. Takvim se ponašanjem Filipinci nadaju prosperitetu u novoj godini.

Španija

Ako planirate da slavite Novu godinu u ovoj zemlji, pripremite se da tokom 12 otkucaja sata u ponoć progutate 12 bobica grožđa. To će vam donijeti sreću u 12 nadolazećih mjeseci.

Ekvador

U Ekvadoru mještani donose na novogodišnju zabavu fotografije svega što ne žele da ih prati i u novoj godini, i te se fotografije spaljuju.

Čile

U čileanskom gradu Talci nakon kolektivne mise uoči Nove godine, narod odlazi na groblje kako bi novu godinu dočekao sa svojim mrtvima.

Portoriko

Pazite kako 31. decembra hodate ulicama Portorika jer vas mogu dobro zaliti. Naime, prosipanje vode iz kofe kroz prozor simbolizuje "čišćenje" stare godine. Domovi moraju da budu izuzetno čisti i ukrašeni, što je simbol čišćenja duha.

Australija

Nova godina dočekuje se uz piknik i kampovanje na plažama. Zabava počinje 31. decembra, a u samu ponoć važno je da se proizvede što više buke, bilo kakvim sredstvima - zvečkama, automobilskim trubama, crkvenim zvonima, vikom i vatrometom.

Indija

Veoma je važno da prije Nove godine Indijci dovrše sav nedovršeni posao. Prijatelji i porodica razmjenjuju čestitke i darove.

Japan

U Japanu na Novu godinu ne radi nijedna prodavnica, jer je to najvažniji praznik u godini i simbol obnove. Običaj je da se uže ili slamka objese preko pročelja kuća, što donosi sreću. U ponoć, ako ste Japanac, važno je da se nasmijete od srca. Maleni darovi s novcem "otošidamas" poklanjaju se djeci.

Japanska pošta obavezuje se da će sve čestitke poslate za 1. januar biti isporučene baš na taj dan. Budistički hramovi u samu ponoć udaraju u gongove 108 puta, istjerujući 108 ljudskih slabosti.

Bez obzira gde je proslavili, jedna je želja širom svijeta ista: "Srećna Nova godina".

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR