11 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Digitalna pismenost za bezbjedniji internet

Tehnologija

Comments 0

Digitalna pismenost za bezbjedniji internet

Izvor: SPONZORISANI TEKST

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U više od 140 zemalja širom svijeta danas se obilježava Dan sigurnog interneta, kao dio podizanja svijesti o bezbjednijoj upotrebi tehnologija.

Globalni podaci pokazuju da je svaki treći korisnik interneta u svijetu maloljetan, a trećina njih imala je neko negativno iskustvo u online okruženju, ukazuju iz kompanije Telenor. 

Korisnici digitalnih tehnologija sve su mlađi, pa u nekim zemljama djeca mlađa od 15 godina koriste internet na jednakom nivou kao i populacija starija od 25 godina.

Sajber – buling, ili vršnjačko nasilje na internetu, jedna je od ključnih pojava koje smetaju mladima u Crnoj Gori uzrasta od 12 do 17 godina koji koriste internet, pokazuju podaci Unicefa. Gotovo 40% djece imalo je makar jedno neprijatno iskustvo tokom korišćenja interneta, a svako drugo dijete u Crnoj Gori kaže da se ne osjeća bezbjedno u virtuelnom svijetu.

"U Telenoru se, kroz različite inicijative, bezbjednošću djece na internetu bavimo već osam godina. Nakon što  smo edukovali više od 20. 000 djece o bezbjednom korišćenju interneta, zalažemo se za to da digitalno opismenjavanje postane redovan dio nastavnog plana u osnovnim školama. Želimo da poručimo nastavnicima i roditeljima da nijesu sami u borbi za bezbjedniji online svijet“, izjavila je generalna direktorka Telenora u Crnoj Gori, Sandra Štajner.

Telenor i Unicef potpisali su sporazum o zajedničkoj realizaciji trogodišnjeg projekta ,,Digitalna bezbjednost za svako dijete“, tokom kojeg će djeca u svim osnovnim školama u Crnoj Gori steći osnove digitalne pismenosti, podsjećaju iz Telenora. 

Krajem prošle godine, Telenor je, u okviru projekta, opremio digitalnu laboratoriju u Osnovnoj školi ,,Štampar Makarije“, koja bi trebalo da postane mjesto aktivnog učenja i bezbjedne upotrebe tehnologije.

To je dio inicijative uvođenja digitalne pedagogije, kao odgovor na podatak i straživanja Unicef-a koje je pokazalo da svaki drugi roditelj smatra da škola treba da pomogne djeci da se digitalno i medijski opismene, dodaju iz kompanije. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR