Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Google-ov podvodni internet kabl povezaće Afriku i Evropu

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: PC Press/B92

Google-ov podvodni internet kabl povezaće Afriku i Evropu Ilustracija

Google je najavio svoj treći privatni podvodni internet kabl koji će se prostirati između Evrope i Afrike, pri čemu će jedan kraj ići iz Portugala.

Iako bi se moglo očekivati da će se kabl povezati s Marokom, on će se prostirati duž afričke obale sve do Južnoafričke Republike, sa stanicama u drugim zemljama.

Ovaj dio Equiano kabla trebalo bi da bude postavljen i da počne sa radom 2021.

Nazvan je po piscu i abolicionisti Olaudah Equiano-u, koji je rođen u Nigeriji.

Iz Google-a poručuju da je u protekle tri godine uložio 47 milijardi dolara kako bi ojačao svoju tehnološku infrastrukturu prenosi PC Press.

Equiano je četrnaesti kabl koji ima udio u ukupnom kapitalu, kao i Google-ov treći privatni međunarodni kabl projekat.

Prvi, Curie, završen je u aprilu i nalazi se između Čilea i Los Anđelesa. Drugi kabl, Dunant, će povezati Francusku i SAD i trebalo bi da bude pušten u rad sljedeće godine. Takvi kablovi su od vitalnog značaja za povezivanje, jer prenose oko 99 odsto cjelokupnog internet saobraćaja na planeti.

Equiano kabl, koji će biti instaliran od strane Alcatel Submarine Networks-a, je malo drugačiji od ostalih, poručuju iz Google-a.

"Equiano će biti prvi podvodni kabl koji će imati optički transfer na fiber-pair nivou, umjesto tradicionalnog pristupa transferu na nivou talasnih dužina", piše u postu na blogu.

Iz Google-a takođe tvrde da će imati oko 20 puta više mrežnog kapaciteta od posljednjeg kabla koji je izgrađen da opslužuje ovaj region.

Ostavi komentar

0/300