Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Uskoro platne kartice s otiskom prsta?

| Postavio/la: Marija Mitrović | Izvor: BBC Click/Blic

Uskoro platne kartice s otiskom prsta? Ilustracija/Wikipedia

Platne kartice nove generacije trebalo bi da podignu efikasnost plaćanja i sigurnost na viši nivo, navodi britanski BBC Klik, a novina je da je u njih ugrađen čitač otiska prstiju.

Ove kartice bi mogle da se pojave već naredne godine, te se čini da pamćenje četvorocifrenog pina polako odlazi u zaborav.

Ovakve kartice ne razlikuju se od standardnih, niti zahtijevaju bilo kakav vid napajanja, jer neophodnu energiju crpe iz elektronskog aparata za naplatu, na koji se prislanjaju. Jedino je prethodno potrebno da kartica snimi vrh, odnosno otisak vašeg prsta iz različitih uglova, tako da niko ne može da je upotrijebi, ali ni falsifikuje.

Istraživanja pokazuju da su mišljenja korisnika podijeljena, da se neki raduju uvođenju biometrijske tehnologije u sistem plaćanja, a neki ne.

"Problem je što je neophodno i da se trgovine opreme čitačima i terminalima koji mogu da čitaju ovu vrstu (biometrijske) verifikacije", izjavila je Džordžina Bulki, direktorka za strategiju i inovacije u kompaniji RBS/Natvest.

Ostavi komentar

0/300