8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
365 dana zajedno: Kroz fotografije u svijet novih i različitih mogućnosti

Izvor: Foto: Telekom

Tehnologija

Tag Gallery
Comments 0

365 dana zajedno: Kroz fotografije u svijet novih i različitih mogućnosti

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

U galeriji "Klub" Centra savremene umjetnosti Crne Gore otvorena je izložba fotografija "365 dana zajedno", autora Ambroza Nikača i Relje Erakovića.

Projekat i izložba realizovani su u partnerstvu sa Centrom savremene umjetnosti i Crnogorskim Telekomom.

Cijela priča trajala je godinu, tokom koje su dvojica umjetnika i prijatelja intenzivno razmjenjivali fotografije, uvodeći jedan drugog u svoj svijet i svakodnevicu, navedeno je u saopštenju Telekoma. 

Ambroz i Relja upoznali su se prije dvije godine na filmskoj školi namijenjenoj osobama sa invaliditetom sa različitih strana katedre. Kako se škola primicala kraju, njihovo prijateljstvo se razvijalo a želja da ostanu u kontaktu rezultirala je, saglasni su umjetnici, na najbolji način – projektom "365 dana zajedno".

Presudna je bila zajednička ljubav prema planini.

"Igrom slučaja upoznah Relju, i kroz priču a i kafu poneku vidjeh da i on voli i šume i gore, planine i svježi vazduh. Tako i poče ova naša priča; preko slika mi pričamo često, a ja ponekad zatvorim oči da osjetim taj vazduh svježi, kroz slike se prisjećam mog djetinjstva i kako bi lijepo bilo da se i ja tih vrhova dočepam.

Mnogo sam proveo vremena u planini, nažalost sad više ne mogu da idem, ali zahvaljujući bratu Relji i njegovim fotografijama imam osjećaj kao da sam ponovo tamo. Kako kažu stari – nada zadnja umire, a ja planiram još dugo da živim. Ko zna šta će sjutra biti, moža i ja taj vrh posjetim", kazao je Ambroz Nikač.

Projekat je od početka zamišljen da budu u stalnom kontaktu na jedan malo drugačiji način, upravo preko fotografija, snimajući, komentarišući i preko njih komunicirajući.

"Iako bliski, vodimo različite načine života, i ovo se nametnulo kao idealno rješenje da budemo 'stalno zajedno'. I bićemo, stranice na društvenim mrežama će nastaviti da žive i poslije izložbe. Htjeli smo da pokažemo i da dobra fotografija – a nadam se da ih imamo bar nekoliko – može da se snimi i jednostavnijom kamerom, ovoga puta telefonom, jer smo željeli da uvijek možemo da podijelimo neki dobar trenutak.

Držali smo se Njegoševe čuvene rečenice: boj ne bije svijetlo oružje, već boj bije srce u junaka. Naravno, posebnu zahvalnost dugujemo Centru savremene umjetnosti gdje su radovi izloženi, i Telekomu zbog podrške tokom rada na projektu“, poručio je Relja Eraković.

Uz Centar savremene umjetnosti, u čijem je prostoru organizovana izložba kao kruna projekta, autore je podržao i Crnogorski Telekom.

Prema riječima PR-a te kompanije Matije Otaševića, Ambroz i Relja pokazali su nam da ne moramo da koristimo društvene mreže kako bismo iznova i iznova dijelili jednu te istu fotografiju – iz istog bazena, sa istim koktelom, istom pozadinom, iz istog luksuznog rizorta.

"Već možemo da ih koristimo kako bismo natjerali nekoga da se na trenutak udalji od sebe, zauzme drugačiju perspektivu i otkrije svijet nekih novih mogućnosti. Priča o tehnologiji za nas je priča o povezanosti. Ambroza i Relju povezala je ljubav prema umjetnosti, fotografiji i avanturi, a tehnologija je poslužila samo kao sredstvo da izraze isti senzibilitet i da prenesu poruku jedan drugom, a putem društvenih mreža i svima nama. I u tome su uspjeli – uveli su nas u svijet novih, i što je važnije, različitih mogućnosti", kazao je Otašević.

Izložba "365 dana zajedno" može se pogledati u galeriji "Krug" Centra savremene umjetnosti do kraja ove sedmice, zaključili su iz Telekoma. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR