25 °

max 25 ° / min 14 °

Nedjelja

22.09.

25° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

22° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

24° / 15°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Što prije preći na Windows 11, riziku izloženo 70% računara

Tehnologija

Comments 0
Upozorenje korisnicima Microsoftovog operativnog sistema

Što prije preći na Windows 11, riziku izloženo 70% računara

Autor: Antena M

  • Viber

Kompanija Microsoft ove godine prolazi kroz turbulentnu fazu, pa je nakon povlačenja Recalla, dodatni udarac zadao CrowdStrike, dok za sve to vrijme Copilot prolazi kroz složene faze uspona i padova. Ipak, ono što posebno treba da nas zabrine je nadolazeća sigurnosna prijetnja za oko 70% korisnika Windowsa čiji uređaji su izloženi riziku.

Riječ je o Windowsu 10 i o nimalo jednostavnoj kampanji da se stotine miliona korisnika upozori na to da treba da pređu na Windows 11, podsjeća Forbes.

Posljednje Microsoftovo upozorenje u junu ove godine odnosilo se na poruku vidljivu preko cijelog ekrana da se „podrška za Windows završava 14. oktobra 2025. godine, što to znači da vaš računar neće dobijati tehničku podršku, niti sigurnosna ažuriranja nakon tog datuma“, kako je tada navedeno.

One koji su možda posmunjali u navode da zaista postoji neka vrsta opasnosti od ostavljanja Windowsa nezaštićenog bi u razmjere ove prijetnje moglo da uvjeri današnje upozorenje američke vlade, koja je podsjetila na ranjivost iz 2018. godine.

Korisnici imaju rok do 26. avgusta da primjene Windowsove „zakrpe“ ili da prestanu da koriste Windows sisteme. Jasno je da ranjivost iz 2018. ne utiče na Windows 11, niti na bilo koji drugi Windows sistem ažuriran u posljednjih šest godina. Međutim, postoje stvarni rizici kada je u pitanju Windows 10.

Prvi put otkako je u oktobru 2021. lansirana verzija Windows 11, ovaj operativni sistem je prošlog mjeseca dostigao tržišni udio od 30%, podaci su koje je objavio Neowin.

Međutim, to takođe znači da dvostruko više korisnika Microsoft Windows operativnih sistema i dalje ne koristi Windows 11, čak tri godine nakon njegovog lansiranja. Windows 11 više nije nikakav novitet, a njegove prednosti i mane su već dobro poznate i zagovornicima i protivnicima napuštanja „desetke“.

Postavlja se pitanje dali je ovaj trend trajnog karaktera ili samo privremena pojava, jer kada pogledamo pad popularnosti Windowsa 10 u protekloj godini, ipak vidimo da do toga dolazi postepeno, a slična dinamika prati i usvajanje „jedanaestice“.

Iako je dobra vijest to da postoji određeni napredak, stvarnost je ipak zabrinjavajuća, budući da se očkuje se da će doći do ubrzanog prelaska na Windows 11 u narednim mjesecima prije nego što se podrška za Windows 10 okonča u oktobru 2025. Mnogi korisnici, kako kućnih tako i poslovnih računara, najvjerovatnije će uzeti produženu plaćenu podršku kada postane dostupna, međutim, milioni korisnika će ostati bez podrške i postati izloženi riziku.

Američki mediji u posljednje vrijeme često ukazuju na nezainteresovanost korisnika da pređu na noviju, moderniju i bezbjedniju verziju Windowsa, što govori o neophodnosti intenzivnije kampanje podizanja svijesti o potrebi za ažuriranje više od dvije trećine računara.

Nedavni globalni problem kada su se štirom svijeta pojavili plavi ekrani, dok je saobraćajna infrastruktura bila paralisana, ukazuje na to da se približavamo trenutku koji bi mogao postati zlatno doba za hakere. Takođe, akteri sa lošim namjerama mogli bi zloupotrijebiti ovu situaciju i slati obmanjujuće poruke sa ciljem da korisnici Windowsa 10 budu žrtve njihovih prevara.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR