20 °

max 23 ° / min 16 °

Srijeda

25.09.

23° / 16°

Četvrtak

26.09.

24° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

22° / 13°

Ponedjeljak

30.09.

20° / 11°

Utorak

01.10.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
ChatGPT iznenadno ažuriran, ali OpenAI ne navodi o kakvom poboljšanju je riječ

Tehnologija

Comments 0
Verzija GPT-4o

ChatGPT iznenadno ažuriran, ali OpenAI ne navodi o kakvom poboljšanju je riječ

Izvor: TechRadar

Autor: Antena M

  • Viber

Možda je slika jagode koju je Sem Altman objavio na društvenim mrežama ipak bila tajna poruka, jer otprilike nedjelju nakon što ju je izvršni direktor OpenAI-a objavio, kompanija je potvrdila da je ChatGPT dobio iznenadno ažuriranje prošle sedmice, o kojem nije obavijestila nikoga.

Na društvenim mrežama, zvanični nalog ChatGPT-a je otkrio da „postoji novi GPT-4o model u ChatGPT-u“, dodajući u naknadnoj objavi da ovo nije novi model poput nadogradnje na GPT-5, već poboljšanje postojećeg GPT-4o modela.

U bilješkama o izdanju modela (Model Release Notes) dobijamo nejasan opis šta ta poboljšanja uključuju – konkretno „ispravke grešaka i poboljšanja performansi“ zasnovane na „rezultatima eksperimenata i kvalitativnim povratnim informacijama“, što i nije mnogo informacija.

OpenAI priznaje da nema novu sposobnost ili specifičnu nadogradnju na koju može da ukaže, čak kritikujući sebe što nema kvantitativnu mjeru koju bi mogao koristiti da objasni ove manje promjene u ponašanju AI-a. Dakle, jednostavno moramo da im vjerujemo i oslonimo se na anegdotske izvještaje da GPT-4o sada radi bolje nego prije.

Takođe, nije jasno da li je ovo poboljšanje dio „Strawberry“ projekta koji smo čekali. Ovo je kodno ime koje je procurjelo ranije ove godine za sljedeće ažuriranje ChatGPT modela, i iako bi ovo najnovije poboljšanje moglo da se računa kao ažuriranje, i možda je upravo to što je Sem Altman nagovještavao tom fotografijom jagode, oni koji su otkrili informacije očekivali su da će Strawberry donijeti nešto značajnije.

Međutim, ovo otvara pitanje kako pratiti napredak vještačke inteligencije. Možete raspravljati o količini podataka kojima AI ima pristup, ili o procesorskoj snazi čipova koji pokreću AI na uređajima, ali ono što krajnjeg korisnika zanima je koliko je AI zapravo koristan, što je teško kvantifikovati jer se zasniva na percepciji ljudi, a ne na nečemu što možete da mjerite. Nadamo se da će neko (OpenAI ili neko drugi) uskoro osmisliti efikasan alat za mjerenje performansi.

Bez obzira na sve, ako želite da koristite novi ChatGPT model, imamo dobre vijesti – on je već zamijenio staru verziju GPT-4o unutar alata. Dakle, jednostavno idite na ChatGPT i moći ćete da razgovarate sa novim botom isto kao što ste to radili sa prethodnom verzijom GPT-4o – iako će za korisnike koji to čine bez plaćanja postojati ograničenje broja poruka.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR