16 °

max 22 ° / min 15 °

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

25° / 14°

Nedjelja

22.09.

23° / 14°

Ponedjeljak

23.09.

24° / 15°

Utorak

24.09.

24° / 16°

Srijeda

25.09.

23° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
iOS 18: Više privatnosti i podešavanja od danas, AI funkcije tek od oktobra

Izvor: Apple

Jabuka na dan

Comments 0

iOS 18: Više privatnosti i podešavanja od danas, AI funkcije tek od oktobra

Izvor: Antena M

Autor: Jabuka na dan

  • Viber
Novi iOS biće lansiran danas, oko 19h po srednjeevropskom vremenu. Da biste ažurirali uređaje potrebno je oko sedam gigabajta slobodnog memorijskog prostora.

O verziji operativnog sistema za Appleove mobilne uređaje iOS 18 govori se već mjesecima otkako je u junu predstavljena na WWDC konferenciji, a upravo neke od njenih karakteristika, koje će biti dostupne samo na novijim verzijama uređaja, uključujući i tek predstavljenu iPhone 16 seriju, ono su što je kompanija iz Kupertina najavila kao najveću softversku revoluciju do sada.

Ove nove mogućnosti, vođene vještačkom inteligencijom, osmišljene su da poboljšaju korisničko iskustvo na Apple uređajima, spajajući generativnu AI tehnologiju sa ličnim kontekstom korisnika. Apple ovo opisuje kao „AI za sve nas“. Integracijom AI alata duboko u operativni sistem, iOS 18 obećava da će promijeniti način na koji korisnici ostvaruju interakciju sa svojim uređajima, olakšavajući svakodnevne zadatke čineći ih pametnijim i personalizovanijim.

Ono što danas znamo je da, kada iOS 18 bude lansiran, on neće imati Apple Intelligence funkciju – nju će donijeti tek ažuriranje s oznakom iOS 18.1 koje očekujemo u oktobru. Apple Intelligence će se takođe pojaviti na iPadOS 18.1 i macOS Sequoia 15.1, što će omogućiti korišćenje ovih funkcija na iPhone-u, iPad-u i Mac-u.

Kompanija već godinama praktikuje ovu dinamiku lansiranja inovacija, pa je većina korisnika to i očekivala, no kada je riječ o novim uređajima, najnestrpljiviji su se odmah prijavili na liste čekanja, jer će prodavci porudžbine primati već od ove sedmice, a „šesnaestice“ će prvi kupci u Crnoj Gori raspakovati već krajem ovog mjeseca.

Apple Intelligence alati su dizajnirani da pojednostave različite aktivnosti, poboljšavajući komunikaciju, organizaciju sadržaja, obradu fotografija i još mnogo toga. Ono što izdvaja Apple Intelligence je način na koji se besprijekorno integriše sa ličnim kontekstom korisnika, omogućavajući prilagođeno iskustvo.

Dok će Apple Intelligence inovacija biti dostupna na novijoj seriji uređaja koja obuhvata iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, cijelu seriju iPhone 16 uređaja, kao i iPad i Mac uređaje sa M čipovima, za ove, ali i one malo starije uređaje verzija iOS 18 donosi još mnogo noviteta.

Više personalizacije ekrana nego ikada

iOS 18 donosi veoma prilagodljiv početni ekran, omogućavajući korisnicima da rasporede ikonice aplikacija bilo gdje na mreži. Ova fleksibilnost znači da više nijeste ograničeni na kruti raspored ikonica iz prethodnih verzija iOS-a. Za dodatni stil, tu su nove opcije prilagođavanja „Dark“ (tamni) i „Tinted“ (obojeni), koje omogućavaju korisnicima da promijene boje ikonica aplikacija.

Takođe, dostupne su veće ikonice aplikacija za one koji preferiraju uočljivije vizuelne prikaze, a možete i ukloniti tekstualne oznake ispod ikonica za čistiji, minimalistički izgled. Ovo je savršeno za korisnike koji uživaju u urednom, estetski privlačnom početnom ekranu.

Na ovu prilagodljivost nadovezuje se potpuno nova funkcija „Genmoji“ u Messages aplikaciji za razmjenu poruka, koja omogućava korisnicima da kreiraju potpuno nove emodžije. Korišćenje je veoma jednostavno, a sve što treba je da unesete opis emodžija koji želite da napravite i Genmoji će ga oživjeti, pružajući beskrajne mogućnosti za prilagođavanje likova emodžija.

Redizajniran Control Center za veću prilagodljivost i lakše korišćenje

Control Center u iOS-u 18 potpuno je preuređen, čineći ga lakšim za korišćenje i personalizaciju. Kao i na početnom ekranu, korisnici sada mogu da preuređuju i mijenjaju veličinu kontrola. Moguće je podijeliti Control Center na više stranica, sa posebnim ekranima za HomeKit, reprodukciju medija, povezivanje i još mnogo toga.

Opcija controls gallery omogućava brz pristup raznim funkcijama, uključujući kontrole aplikacija trećih strana, dok su ikonice za baterijsku lampu i kameru na zaključanom ekranu sada promjenjive, pa ako ove funkcije ne koristite često, možete ih zamijeniti drugim kontrolama ili ih potpuno ukloniti. U suštini, ovakav kontrolni centar je postao mnogo svestraniji i prilagođeniji potrebama korisnika.

Poboljšanja u iMessage aplikaciji za bolju komunikaciju na različitim uređajima

Apple je unio niz novih funkcija u aplikaciju za razmjenu poruka kako bi poboljšao komunikaciju na iOS-u 18, pa će od sada biti moguće koristiti bilo koji emodži kao reakciju „Tapback“, što olakšava personalizaciju odgovora. Za kreativniju komunikaciju, iOS 18 uvodi nove tekstualne efekte kao što su „Shake“ i „Explode“, kao i opcije formatiranja teksta kao što su „bold“, „italic“ i „underline“.

Možda jedno od najznačajnijih unapređenja je „zakazano slanje poruka“, odnosno funkcija koju su korisnici dugo tražili. Sa iOS-om 18, sada je moguće podesiti da poruke budu poslate u budućem vremenu, što olakšava upravljanje razgovorima i podsjetnicima.

Za korisnike iPhone uređaja koji komuniciraju sa korisnicima Android uređaja, iOS 18 podržava „Rich Communication Services (RCS)“, donoseći napredne funkcije razmjene poruka poput dijeljenja fajlova u višem kvalitetu, potvrda o čitanju i poboljšanih grupnih prepiski u zelenim balončićima.

Čak i ako nemate pristup mobilnim ili Wi-Fi mrežama, messages via satellite (poruke putem satelita) biće dostupne za iPhone 14 i novije uređaje, omogućavajući korisnicima slanje poruka putem satelitskih veza. Ova funkcija osigurava da je komunikacija uvijek moguća, čak i u udaljenim područjima.

Preuređena Photos aplikacija za pametnije i moćnije iskustvo

Apple je opisao ažuriranja Photos aplikacije u verziji iOS 18 kao njen najznačajniji redizajn svih vremena. Tradicionalne kartice „Library“ i „For You“ su spojene u pojednostavljen raspored koji ističe korisnikove najbolje fotografije i video zapise. Sa funkcijom „Collections“, korisnici će moći da pronađu medije organizovane po temama kao što su putovanja, posebni dani, ili osobe i kućni ljubimci, pa ovim kolekcijama može da bude dodoata mogućnost brzog pristupa, što olakšava ponovni pregled ključnih trenutaka.

Što se tiče onoga što nas tek očekuje u iOS 18.1 podverziji, jedna istaknuta funkcija u Photos aplikaciji biće dodata uz Apple Intelligence, kada će korisnicima biti omogućeno da kreiraju prilagođene „Memories“ jednostavnim unosom opisa. Aplikacija tada sastavlja odabranu kolekciju fotografija i video zapisa na osnovu tog opisa, sa muzikom, pričom i poglavljima. Nova „Clean Up“ alatka takođe olakšava uređivanje fotografija uklanjanjem neželjenih objekata iz pozadine.

Više privatnosti – zaključavanje i skrivanje aplikacija uz Face ID

Jedna od ključnih tema verzije iOS 18 je privatnost, a Apple je uveo nekoliko funkcija kako bi pomogao korisnicima da zaštite svoje podatke. Mogućnost „zaključavanja aplikacija“ iza Face ID-a, Touch ID-a ili šifre znači da sada možete držati osjetljive aplikacije na sigurnom čak i kada je telefon otključan. Pored toga, iOS 18 vam omogućava da „sakrijete aplikacije“, premještajući ih u skriveni folder koji zahtijeva autentifikaciju za pristup. Obavještenja iz zaključanih ili skrivenih aplikacija su takođe utišana kako bi se osigurala potpuna privatnost.

Ovo je značajno unapređenje za korisnike koji su zabrinuti za sigurnost i zaštitu podataka, posebno s obzirom na to da se sve više ličnih informacija skladišti na našim telefonima.

Da ne preskočimo ni nove emodžije

Nije malo onih koji prilikom preuzimanja nove verzije iOS-a prvo pogledaju koji novi emodžiji su se pojavili nakon ažuriranja, pa ni taj detalj nećemo preskočiti. Novi emoji znakovi u narednom ažuriranju uključuju oznaku za umoran izraz lica, otisak prsta, drvo bez lišća, korijen povrća, harfu, lopatu i kapljice vode. Korisnici Googleovog operativnog sistema i drugih platformi takođe će moći da razmjenjuju ove emodžije.

Međutim, budući da postoji velika vjerovatnoća da se ponovi prethodna praksa, Apple neće objaviti nove emoji znakove sa prvom verzijom iOS 18, već ih možemo očekivati u nekoj od kasnijih podverzija, kao što su iOS 18.3 ili čak iOS 18.4.

Koji uređaji dobijaju iOS 18?

Kao ni prethodne verzije, ni ovo ažuriranje neće biti moguće za sve generacije uređaja. Dok će Apple Intelligence biti namijenjen samo „petnaesticama“ i „šesnaesticama“, kada je iPhone u pitanju iOS 18 stiže na ove modele:

  • iPhone XR;
  • iPhone XS i XS Max;
  • iPhone 11, iPhone 11 Pro i 11 Pro Max;
  • iPhone 12 i 12 mini, iPhone 12 Pro i 12 Pro Max;
  • iPhone 13 i 13 mini, iPhone 13 Pro i 13 Pro Max;
  • iPhone 14 i 14 Plus, iPhone 14 Pro i 14 Pro Max;
  • iPhone 15 i 15 Plus, iPhone 15 Pro i 15 Pro Max;
  • iPhone 16 i 16 Plus, iPhone 16 Pro i 16 Pro Max;
  • iPhone SE (2. generacije) i iPhone SE (3. generacije).

Pravi ugođaj slijedi tek uz podverziju 18.1

Budući da će Apple Intelligence funkcija biti uvezana sa velikim brojem stavki i komandi, paralelno sa njenim lansiranjem će i novi iOS postati napredniji. Prije svega, iOS 18.1 učiniće da glasovni asistent Siri postane znatno pametniji (ili pametnija u zavisnosti od odabira glasa), pa će bolje razumjeti naknadne zahtjeve, čak i kada korisnici ne formulišu pitanja savršeno, odnosno kada preskoče ili pogriješe neku riječ. Ova poboljšanja učiniće interakciju sa Siri više razgovornom i manje zavisnom od preciznih komandi.

Siri će takođe biti proaktivnija, predlažući naredne korake na osnovu prethodnih razgovora. Na primjer, ako pitate Siri za vremensku prognozu, a zatim počnete da razgovarate o putovanjima, Siri može ponuditi da provjeri letove ili predloži idealne datume putovanja na osnovu vaših preferencija.

Jedna od najzapaženijih funkcija u iOS 18.1 je novi set alata za pisanje, podržanih Apple Intelligenceom. Ovi alati će biti dostupni u svim aplikacijama, omogućavajući korisnicima da lako prepravljaju, poliraju, lektorišu i rezimiraju tekst. Bilo da pišete e-mail u Mail aplikaciji ili poruku u aplikaciji iMessage, moći ćete da brzo prilagodite ton, poboljšate sažetost i osigurate savršenu gramatiku.

Generalno, Apple Intelligence donijeće mogućnosti kvalitetnijeg i naprednijeg komuniciranja, međutim, za sve to ipak treba sačekati oktobarsko ažuriranje, a do tada možete preuzeti ono što nudi iOS 18 i čekati poboljšanja u podverzijama.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR