Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Pogledajte: Žestok okršaj Dačića i Čitaku nakon sjednice Savjeta bezbjednosti UN

| Postavio/la: Mirjana Dragaš

Pogledajte: Žestok okršaj Dačića i Čitaku nakon sjednice Savjeta bezbjednosti UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić imao je, po završetku sjednice Savjeta bezbjednosti UN, žestoki verbalni okršaj sa delegacijom Prištine.

On je po izlasku iz sale nastavio raspravu sa ambasadorkom Kosova u UN Vljorom Čitaku zbog njene priče o vjekovnom ugnjetavanju Albanaca na Kosovu kao i proslavljanje 20 godina “oslobođenja”.

Vijest o tome prenijela je upravo Vljora Čitaku, koja je na svom nalogu na Tviteru objavila da je po završetku sjednice SB UN srpski ministar spoljnih poslova vikao na nju i na prištinsku delegaciju i vrijeđao ih.

“Poslije današnjeg zasijedanja SB UN, dok sam razgovarala sa delegacijama SAD i Velike Britanije, srpski ministar spoljnih poslova je došao do mene vičući i vrijeđajući mene i kosovsku delegaciju”, objavila je Vljora Čitaku na svom nalogu na Tviteru.

“Ti sa kojima sjediš su vaši kolonizatori”, citira Vljora Čitaku Ivicu Dačića.

Na snimku koji je ispod tog komentara sama Vljora Čitaku objavila na Tviteru, vidi se da joj Dačić sa nekoliko metara udaljenosti kaže: “Ti, što sjediš s njima su tvoji kolonizatori”.

Taj Dačićev komentar odnosio se zapravo na govor Vljore Čitaku na sjednici SB UN, a u kome je ona rekla da je u slučaju Srbije i Kosova riječ o dekolonijalizaciji.

Dačić je poslije sjednice SB UN rekao da ga je frapirala ta laž Čitaku.

“Koliko neko treba da nema stida da u SB pred velikim kolonijalnim silama koje su imale svoje kolonije širom svijeta, i pred afričkim, južnoameričkim i azijskim zemljama koje su se oslobađale od kolonijalizma koristite jedan takav izraz, a da vas nije sramota, to je čist bezobrazluk”, rekao je Dačić za RTS.

On je pozvao Čitaku da dokaže da su albanski spomenici na Kosovu postojali u 13. i 14. vijeku.

“Kada mi donese jedan istorijski spomenik albanskog porijekla iz 13. ili 14. vijeka sa Kosova. Kada pokaže jedan spomenik iz tog perioda, onda bih mogao da kažem da su Albanci tu bili u to vrijeme. Ali reći za Srbe da su kolonizatori, da su vladali a ne živjeli na Kosovu, to je bezobrazluk”, rekao je Dačić.

Ostavi komentar

0/300