14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Haradinaj: Spremni smo da ukinemo takse ako Srbija prizna Kosovo

Izvor: Foto: Beta

Region

Comments 0

Haradinaj: Spremni smo da ukinemo takse ako Srbija prizna Kosovo

Izvor: Beta

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je danas u Poznanju da je Priština spremna da ukine takse na uvoz robe iz Srbije, ali samo ako Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Poslije sastanka premijera zemalja učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Haradinaj je novinarima rekao da je Kosovo zainteresovano za rješenje i za dogovor sa Srbijom koji bi podrazumijevao međusobno priznanje u postojećim granicama.

"Spremni smo da ukinemo takse, ali moramo da se međusobno priznamo. Ako neko ne priznaje našu egzistenciju, onda je nemoguće imati ekonomske odnose, za ekonomske su potrebni i politički odnosi. U interesu i Srbije i Kosova je da se međusobno priznamo", kazao je Haradinaj.

Naveo je da bi međusobno priznanje Kosova i Srbije bilo "ključ za bolju i bržu integraciju Zapadnog Balkana u EU" i dodao da Priština želi dijalog s Beogradom "koji je predvidiv i bez iznenađenja".

Haradinaj je rekao da Priština nije donijela odluku o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo, o čemu su mediji pisali.

Upitan da prokomentariše izjavu srpske premijerke da vlada Kosova donosi populističke mjere, Haradinaj je rekao da nije u pitanju populizam, jer je Priština bila primorana na uvođenje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije.

"Mi smo bili primorani da donesemo odluku o taksama, tačno je da većina naroda to dobro prihvata, ali to nije populistička odluka, bili smo primorani", kazao je kosovski premijer.

Naveo je da Kosovo nije uvelo takse na uvoz robe iz BiH zato što je protiv te zemlje, već zato što poštuje sebe, ali je dodao da BiH nije priznala Kosovo i da ima mnogo prepreka u odnosima dvije zemlje.

Haradinaj je rekao da u Poznanju nije imao bilateralan susret sa srpskom premijerkom Anom Brnabić, ali je kazao da su bili za istim stolom, da je ona predstavila stav Srbije, a on stav Kosova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR