7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mogerini: Dok su takse na snazi ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga između Prištine i Beograda

Izvor: Foto: Beta

Region

Comments 0

Mogerini: Dok su takse na snazi ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga između Prištine i Beograda

Izvor: Beta

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izjavila je danas da dok god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vidi uslove za obnavljanje dijaloga Prištine i Beograda na najvišem nivou.

Mogerini je za Radio Slobodna Evropa na samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanju rekla da uprkos upornosti Vlade Kosova da ne odustane od taksi od 100 odsto, uvedenih novembra prošle godine, na proizvode iz Srbije i BiH, vjeruje da dijalog Kosova i Srbije i dalje ima šansu.

Ona je rekla da još vjeruje da je dogovor moguć i da je blizu, kao i da obije strane razumiju da je dostizanje sporazuma o punoj normalizaciji odnosa poželjno za građane i na jednoj i na drugoj strani, i to da se postigne pravno obavezujući sporazum o svim aspektima problema koje su i dalje na stolu.

"Ako me pitate da li je vjerovatno da će se to dogoditi u naredna dva do tri mjeseca, reći ću vam da dokle god su na snazi takse koje je Priština uvela na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ne vidim uslove za obnavljanje dijaloga na najvišem nivou. Vjerujem da je to šteta, zato što sam zaista vidjela elemente potrebne za punu normalizaciju i postizanje pravno obavezujućeg sporazuma", rekla je Mogerini.

Upitana da li je o povlačenju taksi na robu iz Srbije i BiH razgovarala sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, Mogerini je rekla da su ona lično, i lideri država članica Evropske unije na tome radili i diskutovali sa njim u posljednjih sedam mjeseci.

"I nismo vidjeli nikakav pomak. Vjerujem da je u interesu građana Kosova i cijelog regiona da te takse budu povučene, napuštene, suspendovane. I da se stvari vrate na pregovarački sto. Zato što status-kvo zaista nije održiv i perspektiva Kosova u regionu, kao i po pitanju napretka ka Evropskoj uniji je vezana za dijalog", rekla je Mogerini.

Govoreći o skupu u Poznanju u Poljskoj, međunarodne inicijative za praćenje eurointegracija država Zapadnog Balkana, Mogerini je rekla da je cilj prije svega obnoviti posvećenost svih učesnika Berlinskog procesa Zapadnom Balkanu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR