Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju"

| Postavio/la: Milena Aprcović | Izvor: avaz.ba

Kraj hercegovačkog giganta: Isključena struja "Aluminiju" Foto: M. Smajkić/Avaz

Pet minuta nakon ponoći, mostarski gigant "Aluminij" isključen je s elektroenergetske mreže.

Radnici "Aluminija" su u potpunom šoku i nevjerici.

U krugu firme bilo je i jedno vozilo pripadnika MUP-a HNK.

Inače, odluku o gašenju "Aluminija" već je potpisao direktor kompanije Dražen Pandža. Njome se nalaže svim direktorima, rukovodiocima i radnicima da se odmah pristupi proceduri gašenja proizvodnje.

"Zadužuju se direktori i rukovodioci da odmah rasporede radnike u skladu s potrebama procedure gašenja da bi se pokušalo spriječiti nastajanje neotklonjive štete po zdravlje ljudi i imovinu Društva", stoji u odluci.

Prekid u napajanju električnom energijom, značiće kraj za mostarski "Aluminij", upozorili su radnici.

Obustava napajanja električnom energijom znači propast pogona Elektrolize koji se više neće moći pokrenuti zbog složenog tehnološkog procesa proizvodnje.

"Aluminij" je jedan od najvećih potrošača struje u BiH. Kada radi u punom pogonu, koristi čak četvrtinu električne energije u Federaciji BiH. 

Ukupni dug ove kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju.

"Aluminij" zapošljava 900 radnika, a za ovu kompaniju direktno je vezan i veliki broj firmi koje sarađuju s njima, među kojima je i Luka Ploče.

Hrvatska vlada je suvlasnik 12 odsto Društva, a najveći dioničar je Vlada FBiH s udjelom od 44 odsto, dok su mali dioničari radnici, takođe, suvlasnici 44 odsto udjela. 

Komentari

Kuč,

To je taj gigant ,a naš čuveni profesor nas je ubjedjivao da je on pravi primjer . E sad se vidi sva expertska pamet ovoga naricača . Samo umije da laprda za to ga jw bog stvorio . Svaka vam je priča ovakva .

Đoko Orlandić,

Je li to onaj "Aliminij" za koji je "svjetski i kosmički ekspert" Branko Radulović tvrdio da se na njega treba ugledati prilikom rešavanja pitanja KAP.

Ostavi komentar

0/300