9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pendarovski: Evropa da bude odlučnija po pitanju Zapadnog Balkana

Region

Comments 0

Pendarovski: Evropa da bude odlučnija po pitanju Zapadnog Balkana

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Evropa mora da bude odlučnija po pitanju integracije država Zapadnog Balkana u evropsku porodicu, poručio je predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

On je rekao da očekuje da Sjeverna Makedonija počne pregovore sa Evropskom unijom u oktobru, navodeći da su uradili sve što je od njih traženo i da je sada na potezu Unija.

Pendarovski je za Televiziju Crne Gore kazao da nije zadovoljan kojom brzinom zemlje Zapadnog Balkana idu ka evropskoj porodici i naglasio Evropa mora da bude odlučnija po tom pitanju.

Sjevern Makedonije je, kako je rekao, u potpunosti saglasna sa Crnom Gorom kada je riječ o viziji regiona, posebno u dijelu evropske i evroatlantske budućnosti.

Iako je evropska perspektiva jedina alternativa, održiva i produktivna za cijeli region, Panderovski je naveo da ga brine što ona u posljednje vrijeme biva zamagljena, a put ka evropskoj porodici spor i neizvjestan.

“Nadam se da će to ići brže. Koja je to poruka za nas koji još nijesmo počeli sa pregovaranjem? Ako vi pregovarate sedam godina i još nema svjetla na kraju tunela, šta da ja kažem mojim građanima u Sjevernoj Makedoniji, koliko će ovo trajati 15 - 20 godina?”, naveo je Pendarovski.

Iako se očekivalo da Sjevernog Makedonija i Albanija otvore pregovore sa EU prošlog mjeseca na sastanku čelnika u Luksemburgum odluka je odgođena, zbog, kako se moglo čuti, podijeljenosti u Uniji oko tog pitanja.

“Sve što su tražili od nas sve smo ispunili, uključujući i teške kompromise i sada je na Evropi da ispuni ono što je obećala”, poručio je Pendarovski.

Predsjednik Sjeverne Makedonije kazao je da je veoma zadovoljan odnosima i saradnjom sa Crnom Gorom.

Kako je rekao, mnogo znači i pomoć koju Crna Gora, sada kao punopravna članica NATO-a, nesebično daje Sjevernoj Makedoniji, koja će postati 30 članica Alijanse najvjerovatnije već početkom naredne godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR