7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
„Od grubih reči tuga nas hvata, zar tako na Patrijarha”

Region

Tag Gallery
Comments 0

„Od grubih reči tuga nas hvata, zar tako na Patrijarha”

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

Episkop zvorničko-tuzlanski SPC Fotije Sladojević napisao je i na sajtu svoje eparhije 2. avgusta objavio pjesmu „Isprani mozgovi” posvećenu umirovljenome episkopu SPC Atanasiju Jevtiću.

Povod za Fotijevu pjesmu je nedavna prepiska Atanasija s Irinejom Gavrilovićem, patrijarhom SPC, iz koje je „Antena M” objavila navode. Atanasije je, između ostaloga, optužio patrijarha SPC za „zamajavanje i zavaravanje i mene i Vas, pa i Sv. Sabora [Arhijerejskoga sabora SPC]” i za „skrivanje istine i pokušaj da nas javno, a jevtino, obmanete”.

BORBA ZA PREVLAST U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI: Atanasije Jevtić napao patrijarha Irineja i članove Sinoda

Fotijeva pjesma je odgovor Atanasiju Jevtiću, kome u srpskim crkvenim krugovima tepaju – Tasa.

ISPRANI MOZGOVI

Nesuvisli i isprani mozgovi

to smo mi, koji smo se od Njih i učili,

a drugi mogu „čuda" činiti

i to im se u nestašluk računa

 

Ako konac delo krasi,

onda da i mi kažemo našem Tasi,

da ga volimo ljubavlju Ave Justina,

koji je srna u polju bio,

da bi Srbe obožio

 

Od grubih reči tuga nas hvata,

zar tako na Patrijarha,

na brata,

od takvih reči Nebo se ruši

i ostaje samo bol u duši

 

Ako je i ovo lekcija,

onda je poslednja,

jer i mi više nećemo

nesuvislih i ispranih mozgova biti,

već ćemo se u Gospodu ispraviti.

 ***

Fotije pominje Avu Justina – to je arhimandrit Justin (Blagoje) Popović (1894-1979), koga je SPC kanonizovala prije desetak godina.

Trojica najpoznatijih Justinovih učenika su Artemije Radosavljević, Atanasije Jevtić, Amfilohije Radović. Upravo su Amfilohije i Atanasije bili egzekutori koji su Artemija lišili katedre raško-prizrenske i čina episkopa, te ga de facto uklonili iz SPC. Irineja Bulovića je u monaštvo postrigao Justin Popović.

Atanasije u prepisci sa Irinejem Gavrilovićem napisa da je episkop bački Irinej Bulović „neobjašnjivo, širio famu kako su ga, navodno, ‘Nasljednici Sv. Oca Justina’, istisnuli ‘iz naslijeđa’“.

„Odnosi između vas, duhovne đece Sv. oca Justina Ćelijskog, vaši su problem”, odgovorio mu je patrijarh SPC i poručio da „ovakav odnos među vama baca sijenku na sve vas, a po malo i na vašega Sv. Učitelja“

Unutar episkopata SPC, kako smo izvijestili, eksaliraju oštri sukobi.

SRPSKE VLADIKE SE MEĐUSOBNO KOMPROMITUJU: „Prljav veš” kulja iz SPC

Episkop zvorničko-tuzlanski SPC Fotije Sladojević pripada frakciji koja podržava aktuelni Sinod i episkopa Irineja Bulovića. Prema ocjeni upućenijih srpskih crkvenih izvora, „Irinej bački je potpuno stavio pod kontrolu Patrijarha. Bulović je decenijama bio glasnogovornik Fanara, sada je postao najveći rusofil. Plan je jednostavan, on uvijek staje na stranu koja je jača u tom trenutku. Njegova ambicija se ne mijenja – da bude Patrijarh”.

Frakciju koja se protivi Sinodu SPC predvodi Amfilohije, koji je dva puta bio nadomak izbora za patrijarha SPC (1990. i 2010. godine). U toj frakciji su, osim Atanasija Jevtića, episkopi raško-prizrenski Teodosije Šibalić, zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović, mileševski Atanasije Rakita, itd.

Svi nabrojani episkopi su bili na saborovanju 15. juna pred Hramom u Podgorici. Na drugoj strani, Sinod SPC se dosad nije javno izjašnjavao o usvajanju prijedloga Zakona o slobodi vjeroispovijesti od strane Vlade Crne Gore. Mediji bliski episkopu Irineju Buloviću, koji je i protparol Sinoda SPC, tvrde da je Amfilohije u tajnom dosluhu s crnogorskim vlastima.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR