Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Haradinaj: Nikada nijesam prijetio svjedocima

| Postavio/la: Lejla Hadžimuhović | Izvor: Beta

Haradinaj: Nikada nijesam prijetio svjedocima

Kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da nikada nije prijetio svjedocima i da je dokazano da je pogrešno da se ti navodi povezuju s njegovim slučajem. Bio je jedan svjedok protiv mene koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa pijanim Srbinom u Crnoj Gori ali tek poslije njegove smrti se saznalo da se njegovo ime nalazi na spisku svjedoka, kazao je Haradinaj.

"Ja to nikada nijesam činio i nikada to nije učinio neko drugi, makar ne uz moje znanje. Bio je jedan svjedok protiv mene koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći sa pijanim Srbinom u Crnoj Gori. Ali tek poslije njegove smrti se saznalo da se njegovo ime nalazi na spisku svjedoka optužnice protiv mene", rekao je Haradinaj u intervjuu za njemački list Frankfurter algemajne cajtung.

Haradinaj je kazao i da je 2011. u Beogradu tadašnji glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao da u njegovom slučaju "nije ubijen ni jedan jedini svjedok na listi optužnice ili u programu zaštite svjedoka", prenosi Dojče vele.

"Na drugom suđenju protiv mene u Hagu sudije su čak potvrdile da sam naredio da se svjedocima ne prijeti. Svako ko je trebalo da svedoči protiv mene na suđenjima mogao je to i da učini", naveo je kosovski premijer u ostavci.

On je rekao da je "bilo slučajeva kada su ljudi pokušavali da uđu u program zaštite svjedoka kako bi imali bolji život u drugoj zemlji".

"Ponudili su da sarađuju s tužilaštvom samo ukoliko budu primljeni u program zaštite svjedoka pod novim identitetom. Oni su otišli toliko daleko da su lagali pred sudom, što su iskusne sudije primjetile. To se ranije često dešavalo", kazao je Haradinaj.

Haradinaj je govorio i o saslušanju 24. jula, kada se pred Specijalizovanim tužilaštvom za zločine OVK u Hagu branio ćutanjem tokom davanja iskaza u svojstvu osumnjičenog.

Rekao je da su istražitelji htjeli da saznaju više o osnivanju OVK i njegovoj ulozi u tome, da "nije bio suočen sa specifičnim optužbama" i da mu je zbog toga "advokat savjetovao da se ne izjašnjava konkretno".

Naveo je da je ispitivanje trajalo sat vremena, da o optužnici ne zna ništa, i dodao da su osnivanje OVK i njegova uloga u tome dokumentovani u prethodna dva procesa koji su ukupno trajali osam godina i poslije kojih je oslobođen.

Haradinaj je rekao i da je za njega bilo "veliko iznenađenje" što je ponovo pozvan pred sud zbog zločina OVK i nagovijestio da bi njegovo protivljenje promjenama granica u regionu moglo da bude faktor koji je uticao da dobije poziv u svojstvu osumnjičenog.

Ostavi komentar

0/300