17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dok je Vučić na vlasti, lažne vijesti u medijima

Region

Comments 0

Dok je Vučić na vlasti, lažne vijesti u medijima

Izvor: Danas.rs

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Broj lažnih vijesti koje tabloidi svakodnevno plasiraju uopšte nije iznenađujući a laž će umjesto istinitih i provjerenih vijesti biti dominantna sve dok je na vlasti režim Aleksandra Vučića.

Ovako su sagovornici Danasa prokomentarisali informaciju da je u prvih šest mjeseci ove godine na naslovnicama Informera, Srpskog telegrafa, Kurira i lista Alo objavljeno najmanje 419 lažnih, neutemeljenih ili vijesti čije navode nije moguće provjeriti.

Predsednika NUNS-a Željka Bodrožića količina lažnih vijesti uopšte nije iznenadila.

"Oni to rade iz dana u dan godinama, a kada bi se sproveo monitoring i svih lokalnih novina koje su dio propagandne mašinerije, dobili bismo cifru od nekoliko stotina laži na dnevnom nivou. Tako će biti, očigledno, dok god je Aleksandar Vučić na vlasti", ističe Bodrožić za Danas.

Programski urednik NDNV Dinko Gruhonjić smatra da će lažne vijesti dominirati dok god postoje navedene novine koje ih plasiraju.

"One za to i postoje, ne samo da bi lagale i režale u službi režima, već prije svega da bi falsifikovale samu suštinu novinarstva i njegove uloge u društvu. Tabloidi lažu da bi percepcija javnosti o novinarima bila da su svi lažovi. I da onda javnost ne bi vjerovala novinarima. Na taj način izvršna vlast uništava važnog kontrolora", kaže Gruhonjić za Danas.

Bivši predsjednik NUNS-a Slaviša Lekić napominje za ovaj list da nema lažnih vijesti, već da postoje vijesti sa jedne strane i laž sa druge.

"U temelju vijesti su činjenice i ako ima i zrnca laži, onda to više nije vijest. I postoje laži, koje se nikako ne mogu svrstati u neku od novinarskih formi, pogotovo ne – vijesti. Riječ je, dakle, o lažima a ne lažnim vijestima koje objavljuju tabloidi i mene uopšte ne iznenađuje ova brojka. Malo je to u odnosu na ljudski, moralni i esnafski kapacitet novinarskih gromada kojima je srednje ime Laž: Dragan Laž Vučićević, Duško Laž Vukajlović, Saša Laž Milovanović i ostali Lažovi mogu više, jače, bolje… i tek ćemo se u to uvjeriti.

Prosto, to se mora ukalkulisati u rizike življenja na ovim prostorima, nekako se podrazumijeva – navodi naš sagovornik. On dodaje da njega mnogo više brinu oni što ne lažu tako gromoglasno, „jer, lagati možeš i kada ne kažeš ništa, kad ćutiš i žmuriš“.

"Da se ne lažemo: ne lažu oni zato što im je laž u krvi, zato da bi prodali koji primjerak više, zato da bi se nekom osvetili… Ne, oni lažu zato što je to profitabilno: redakcije koje najviše lažu na svojim naslovnim stranama ili u udarnim jutarnjim i specijalnim emisijama, na raznim konkursima za medije dobijaju najviše novca od države. Time vlast šalje nedvosmislenu poruku društvu – laž se isplati", ističe Lekić.

Da se laž isplati potvrđuje i istraživanje Raskrikavanja koje je osim broja lažnih vijesti, navelo i cifre koje su tabloidi dobijali na konkursima za projektno sufinansiranje. Firme koje su izdavači ovih tabloida su tokom 2017. i 2018. godine na lokalnim konkursima sufinansirane sa više od 51 milion dinara.

Tako je Medijska mreža doo, izdavač Srpskog telegrafa, dobila najmanje 22 miliona dinara za svoje projekte, a kompanija Adria Media Group, koja izdaje i list Kurir, dobila je više od 11 miliona dinara. Firmi Dnevne novine Alo doo, izdavaču istoimenog tabloida, pripalo je najmanje 12 miliona dinara, dok su firme u vlasništvu Dragana Vučićevića koje stoje iza tabloida Informer, dobile najmanje 6,2 miliona dinara.

O Vučiću sve najbolje

„Zajedničko svim listovima koje smo analizirali je negativan stav prema liderima opozicije, protestima „1 od 5 miliona“ i susjedima. Dragan Đilas je ime koje se ubjedljivo najčešće spominje u negativnom kontekstu, a u nešto manjoj mjeri su zastupljeni i drugi opozicioni političari. Svoju naklonost tabloidi poklanjaju prije svega predsjedniku Aleksandru Vučiću i SNS.

Na naslovnim stranicama nije objavljena niti jedna vijest koja kritički izvještava o nekoj Vučićevoj odluci. U isključivo pozitivnom svijetlu prikazan je i predsjednik Rusije Vladimir Putin, koji se gotovo uvek pojavljuje u ulozi spasitelja Srbije i koji je spreman da pošalje i vojsku kako bi odbranio Kosovo. Na naslovnim stranama se za šest mjeseci pojavio više desetina puta, a gotovo sve njegove izjave su ili prenijete neprecizno ili su potpuno izmišljene“, navodi Raskrikavanje.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR