14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mogerini: Kosovo ostaje politički prioritet za EU

Region

Comments 0

Mogerini: Kosovo ostaje politički prioritet za EU

Izvor: Beta

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Evropska unija šalje svoju posmatračku misiju da prati prijevremene parlamentarne izbore na Kosovu zakazane za 6. oktobar, saopštila je danas evropska spoljnopolitička služba.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je rekla da Kosovo "ostaje politički prioritet" za EU i da slanje misije na izbore potvrđuje produženo angažovanje i posvećenost EU u podršci demokratskim procesima Kosova, navodi se u saopštenju.

Visoka predstavnica imenovala je Violu fon Kramon-Tobadel, članicu Evropskog parlamenta, za šeficu kosovske posmatračke misije i rekla da je uvjerena da će misija pod vođstvom Kramon-Tobadel "doprinujeti inkluzivnim, vjerodostojnim i transparentnim izborima".

"Ovi izbori odvijaju se u važnom trenutku za Kosovo kada ono mora da se kreće odlučnije da ostvari napredak na svom evropskom putu, u reformama i normalizaciji odnosa sa Srbijom", rekla je Mogerini.

Uži tim od devet izbornih stručnjaka EU stigao je u Prištinu 7. septembra i ostaće do kraja izbornog procesa. Kasnije u septembru će im se pridružiti 18 dugoročnih posmatrača koji će biti raspoređeni širom zemlje, a još kasnije za izbornu nedjelju još dodatnih 36 kratkoročnih posmatraća, navodi se u saopštenju.

Šefica posmatračke misije Kramon-Tobadel vjeruje da je važno da EU nastavi da prati izbore na Kosovu, što je počelo 2009. Ona se nada  da će posmatračka misija dati važan doprinos izborima i naporima da se osnaži kosovski izborni proces u budućnosti.

Kako se navodi u saopštenju, EU ima dugu istoriju praćenja izbornih procesa na Kosovu i slala je posmatračke misije i prethodnih prilika, posljednje dvije 2017. što odražava dugoročnu posvećenost EU i njeno partnerstvo sa Kosovom. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR