14 °

max 22 ° / min 14 °

Subota

26.10.

22° / 14°

Nedjelja

27.10.

21° / 15°

Ponedjeljak

28.10.

23° / 16°

Utorak

29.10.

23° / 15°

Srijeda

30.10.

23° / 15°

Četvrtak

31.10.

22° / 13°

Petak

01.11.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti

Region

Tag VideoTag Gallery
Comments 0

Jugoslavija na današnji dan slavila Dan mladosti

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Na današnji dan širom Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti, a ovaj praznik se i danas skromno obilježavao u bivšim jugoslovenskim republikama.

Kuću cvijeća u Beogradu i rodno mjesto Kumrovec u Hrvatskoj danas će posjetiti brojni poštovaoci lika nekadašenjeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i ideje socijalizma iz regiona.

Nekada uz taktove pjesme „Tito je naše sunce“, na stadionu JNA, hiljade djece i mladih igralo je slaveći dan rođenja doživotnog predsednika SFRJ, sada uz istu parolu „Mi smo Titovi i Tito je naš“ obilaze njegov grob i rodno mjesto prisećajući se nekadašnje države.

Iako je rođen 7. maja, Jugosloveni su verovali da je Titov rođendan 25. maja, a do nesporazuma je došlo, kako je tada objašnjeno, jer je Broz kao mladi komunista u Drugom svjetskom ratu koristio lažne dokumente.

Centralna manifestacija uvijek je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, gdje su pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske i mornarice izvodili slet.

Titu je tom prilikom uručivana štafeta mladosti, uz prigodan kratak govor, Tito je preuzimao Štafetu uvijek napominjući da je ona prethodno nošena rukama omladinaca prelazila hiljade i hiljade kilometara od Triglava do Đevđelije.

Bio je to po pravilu neradan dan i svojevrsni praznik, neka vrsta opšteg nacionalnog praznika tadašnje Jugoslavije.

Štafeta mladosti je polazila svaki put iz drugog mjesta i iz druge republike, ali je uvijek masovno dočekivana širom gradova nekadašnje Jugoslavije. Po pravilu, štafetu mladosti Titu su, uz prigodnu čestitku sa željama za dug život i dobro zdravlje, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Štafeta je bila svake godine drugačije dizajnirana, a u njoj su se nalazile poruke omladine SFRJ za “voljenog predsjednika” iz svih tadašnjih republika.

Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine. Poslije Titove smrti, štafetu su primali predsjednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije SSOJ.

Sama ideja potekla je 1945. od omladine Kragujevca, čije je Odjeljenje za sport i fiskulturu osmislilo masovna omladinska štafetna trčanja širom Jugoslavije.

Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsjednik CK Narodne omladine Jugoslavije. Sedam godina poslije Titove smrti, na završnoj proslavi Dana mladosti, Rejmonda Broćaj iz Gnjilana je štafetu uručila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsjedniku SSOJ.

Josip Broz Tito bio je prvi predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Narod ga je obožavao, a za sve to vrijeme u njegovu čast nastale su brojne pjesme.

Njih su izvodile neke od najvećih pjevačkih zvijezda tadašnje Jugoslavije.

U to vreme bilo je sasvim normalno posvećivati pjesmu Titu, a da vas pritom niko ne ismijava, makar ne javno.

Jedna od najpoznatijih pesama, jeste ona koju je otpevao Zdravko Čolić, “Druže Tito mi ti se kunemo” koja je postala još veći hit nakon Titove smrti.
Sve te pjesme najviše su bile slušane 25. maja kada se obilježavao Dan Mladosti.

Pjesma koju je komponovao Đorđe Novković, tekst je napisala Mira Alečković prvi se put pojavila 1977. i izvedena je na Jugoslovenskom festivalu revolucionarne i rodoljubive pjesme, a nedugo nakon Titove smrti postala je hit i prodana je u više od 300 hiljada primjeraka.

Neda Ukraden – “Ide Tito”

Neda i danas rado priča o svojim iskustvima s Titom ističući da je Tito bio jednostavan i pristojan čovjek, ali da joj se nisu svidjeli ljudi kojima se okružio.

Ne zaboravimo i Dada Topića “Prolog”, Rezonansu “Joža”, Meri Cetinić “Poziv na borbu”, Suncokret “Reč Titova”, Gazmend Pallaska “Tito tri here hero”, Miladin Šobić “Dok zbori Tito”, Dušan Prelević “Mi smo ponos druga Tita”, Generacija 5 “Po Titu se vek poznaje” i mnoge druge.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR