11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Antropometrijska testiranja fudbalera u Mostaru i Širokom Brijegu

Fudbal

Comments 0

Antropometrijska testiranja fudbalera u Mostaru i Širokom Brijegu

Autor: Bojan Sukovic

  • Viber

Profesori Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, prof. dr Duško Bjelica, mr Jovan Gardašević, mr Ivan Vasiljević i Marija Bubanja, u saradnji sa prof. dr Marinom Čorlukom iz Mostara, su 3. i 4. jula 2017. godine realizovali antropometrijska mjerenja u Širokom Brijegu i Mostaru.

Prvi dan je obavljeno mjerenje fudbalera NK Širokog Brijega, aktuelnog osvajača Kupa Bosne i Hercegovine. Fudbaleri su testirani pred put i revanš meč prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv kazahstanskog Ordabasija. Mjerenju su prisustvovala 22 fudbalera, koji su se mjerili na inovativnom instrumentu Tanita vagi i koji su imali uvid u procentualni sadržaj potkožnih i visceralnih masti, procenat mišićne i koštane mase, kao i u paremetre metabolizma. Osim navedenih parametara fudbalerima i stručnom štabu su saopštene i vrijednosti kožnih nabora na pojedinim segmentima tijela.

Dan kasnije, 4. jula je realizovano antropometrijsko mjerenje fudbalera HŠK Zrinjski koji je odbranio titulu najboljeg kluba u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Stručni štab na čelu sa trenerom Blažom Sliškovićem je navedenim profesorima sa zadovoljstvom ustupio vrijeme i igrače koji se pripremaju za drugo kolo kvalifikacija za Ligu Šampiona i duele protiv slovenačkog Maribora. Navedeno svrsishodno mjerenje je obavljeno sa 28 igrača, a stručni štab je dobio sve informacije o antropometrijskim parametrima.

Fakultet za sport i fizičko vaspitanje je na taj način nastavio da proširuje bazu rezultata vrhunskih sportista i van granica Crne Gore, a sa fakulteta naglašavaju izuzetno zadovoljstvo realizovanim mjerenjim i rezultatima i napominju da će nastaviti da proširuju bazu rezultata na različitim destinacijama i u ljetnjim mjesecima jer je dijagnostika u sportu namijenjena svim onima koji prepoznaju potrebu da na savremen, zasnovan i verifikovan način pristupe provjeri svog trenutnog fizičkog stanja i da na osnovu toga isplaniraju buduće korake i predstavlja neizostavni dio procesa planiranja, kontrole i realizacije trenažnog procesa.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR