16 °

max 16 ° / min 6 °

Subota

20.04.

16° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 8°

Utorak

23.04.

13° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 9°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Počeo Školski kup Crne Gore u šahu

Ostalo

Comments 0

Počeo Školski kup Crne Gore u šahu

Autor: Gordana Đuračić

  • Viber

U multi - medijalnoj sali Sportsko - kulturnog centra Univerziteta Crne Gore počeo je Školski kup Crne Gore u šahu sa učešćem 48 mladih šahista. Kup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva sporta i mladih, a u organizaciji Šahovskog saveza.

Prema riječima Jovana Milovića, predsjednika ŠSCG, ovo interesantno takmičenje se po prvi put organizuje u Crnoj Gori i igra se u cilju promocije Evropskog školskog kupa koji se u oktobru ove godine igra u Crnoj Gori.

“Šahovski savez Crne Gore je i ove godine organizator Evropskog školskog individualnog kupa u šahu, koji će se održati u Ulcinju, od 11. do 20. oktobra 2019. Evropski školski kup je, takođe, novo takmičenje koje je prvi put igrano prošle godine u Budvi a naša zemlja će i iduće godine biti njegov domaćin. Evropski školski kup se nalazi u kalendaru zvaničnih takmičenja Evropske šahovske unije (ECU) a suorganizator i njegov idejni tvorac je Međunarodna školska šahovska unija (ISCU)", zaključuje Milović.

Milović je inicirao organizaciju Školskog kupa u šahu.

"Evidentno je da je za razvoj mladih šahista potreban veći broj interesantnih takmičenja na kojima mogu učestvovati.

Pravo nastupa imaju domaći igrači registrovani kod ŠSCG za 2019. godinu po grupama: do 7 godina – rođeni 2012 god i mlađi, do 13 godina – rođeni 2006 god i mlađi, do 9 godina – rođeni 2010 god i mlađi, do 15 godina – rođeni 2004 god i mlađi i do 11 godina – rođeni 2008 god i mlađi", navodi se u saopštenju.

Školski kup će se održati po Kombinovanom sistemu (klasičan šah - klasik, ubrzani i brzopotezni šah): prva tri dana će se igrati klasičan tempo – klasik (7 kola): Tempo igre je 60 minuta po igraču plus bonus od 30 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvoga. Četvrtog dana prijepodne će se održati takmičenje u ubrzanom šahu (7 kola). Tempo igre je 10 minuta po igraču plus 5 sekundi za svaki odigrani potez. Četvrtog dana poslije podne će se održati takmičenje u brzopoteznom šahu (11 kola). Ukupan poredak će se odrediti sabiranjem bodova po disciplinama i to na sledeči način: Svaki osvojeni poen na turniru u klasičnom šahu računa se tri boda, svaki osvojeni poen na turiru u rapidu računa se dva boda i svaki osvojeni poen na turniru u brzopoteznom šahu računa se jedan bod. Pobjednici u svim kategorijama dobijaju pehare a po troje prvoplasiranih medalje.

Šahovski savez Crne Gore će najboljim učesnicima obezbjediti povoljne uslove nastupa na Evropskom školskom kupu, a sudije takmičenja su Igor Vujačić i Mladen Popović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR