6 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Reprezentacija CG igra na Evropskom ekipnom šahovskom prvenstvu u Batumiju

Ostalo

Comments 0

Reprezentacija CG igra na Evropskom ekipnom šahovskom prvenstvu u Batumiju

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

Rukovodstvo Šahovskog saveza Crne Gore ispratilo je Reprezentaciju Crne Gore u sastavu Velemajstor Nikola Đukić, Velemajstor Dragiša Blagojević, Velemajstor Dragan Kosić, inter majstori Luka Drašković i Blažo Kalezić, na Evropsko ekipno šahovsko prvenstvo, koje se ove godine igra u Batumiju u Gruziji.

Reprezentaciju vodi dugogodišnji selektor Velemajstor Milan Draško. Prvenstvo je počelo 24. oktobra i traje 9 dana, a pokrovitelj i ove aktivnosti ŠSCG je Ministarstvo sporta i mladih. Na takmičenju učestvuje 40 reprezentacija, a Crna Gora je 31 nosilac, po rejtingu na prvenstvu igra 139 velemajstora.

Bez obzira na ovu poziciju, očekivanja selektora i reprezentativaca su visoka i svi se nadaju da će postići dobar rezultat. Očekivanja su da ozbiljno iskustvo velemajstora i borbenost mladih igrača doprinesu mnogo boljem plasmanu nego što je rejting. U prvom kolu crna gora je igrala sa Izraelom i rezultat je bio 2:2", saopšteno je iz Šahovskog saveza.

O ovom iskustvu Draško kaže:

"Ako nas je nešto nadahnulo, onda je to možda činjenica da sa renomiranim Izraelcima do sada nismo imali uspjeha".

Na prvoj tabli je duel između Maksima Rodštejna (2684) i Nikole Đukića.

"Nadahnuta igra našeg deveterostrukog šampiona. Stigao je nadomak pobjede, ali je nakon silnih vratolomija i cajtnota, partija okončana remijem. Partija između Dragiše Blagojevića i Evgenija Postnija (2597), proticala je u pozicionom nadmudrivanju. Dragiša je pokušao zaprijetiti na daminom krilu, ali je crni uspio održati ravnotežu.

Činilo se da je Luka Drašković imao teškoća u otvaranju, jer je Tamir Nabati (2658) vršio neugodan pritisak u centru. Naknadne analize pokazuju da je to prividno, jer je Luka mogao igrati preciznije i izjednačiti poziciju. Međutim, ne pronalazi prave solucije i postepeno dospijeva u slabiju poziciju.

Nabati sigurno realizuje prednost. Blažo Kalezić je junak dana! Maestralno je odigrao protiv Viktora Mihalevskog (2570). Posebno impresionira efektna realizacija materijalne prednosti (pješak više), protkana matnim motivima. Šahovska simfonija!", navodi se u saopštenju. 

Danas je protivnik reprezentacija Njemačke, deveta na startnoj rejting listi.

"Glavni favoriti nisu bili na visini zadatka; podmlađena Rusija podijelila je bodove protiv Danske. Izuzetno borben meč, sve četiri partije su odlučene. Reprezentacija Austrije, koju vodi nekadašnji vunderkind, velemajstor Borki Predojević, odigrala je 2:2 sa Englezima", zaključuje Draško.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR