Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Rusija pred teškim sankcijama

| Postavio/la: Bojan Šuković

Rusija pred teškim sankcijama

Organizacija utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva 2020. godine mogla bi Rusiji da bude ugrožena, poslije preporuke Svjetske antidoping agencije (WADA).

WADA je preporučila da se toj zemlji zabrani da organizuje sportske događaje u naredne četiri godine.

Rusija bi mogla da bude suspendovana i sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, nakon što je isključena sa Zimskih olimpijskih igara prošle godine u Pjongčangu i ostalih velikih takmičenja zbog rasprostranjenog dopinga sportista.

Komitet WADA za ispitivanje usaglašenosti (CRC) preporučio je niz mjera, nakon što je odlučio da je u radu Ruske antidoping agencije (Rusada) bilo nedosljednosti u predatim antidoping podacima, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Jedan od predloga je da se oduzme pravo Rusiji da organizuje utakmice na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2020. godine.

Na stadionu u Sankt Peterburgu trebalo bi da se odigraju utakmice u jednoj od grupa na turniru, kao i četvrtfinalna utakmica.

Izvršni komitet WADA razmotriće prijedloge i donijeće odluku 9. decembra u Parizu.

Između ostalog, preporučeno je da se u naredne četiri godine Rusiji ne dozvoli da organizuje međunarodna takmičenja, kao i da ta zemlja nema pravo da se kandiduje za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2032. godine, bez obzira da li će proces kandidature početi posline preporučene četiri godine.

Takođe, preporučeno je da u naredne četiri godine ruska zastava ne smine da se ističe na nijednom velikom takmičenju, a da se sportisti mogu takmičiti samo ako uspiju da dokažu da nisu umiješani u nedosljednosti. U tim slučajevima, oni bi se takmičili kao neutralni sportisti.

Ostavi komentar

0/300