14 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

23.09.

24° / 14°

Utorak

24.09.

21° / 16°

Srijeda

25.09.

22° / 17°

Četvrtak

26.09.

23° / 16°

Petak

27.09.

25° / 17°

Subota

28.09.

26° / 18°

Nedjelja

29.09.

23° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dušan Simonović potpisao Okvir UN-a za sport i klimatske akcije

Izvor: COK

Ostalo

Comments 0

Dušan Simonović potpisao Okvir UN-a za sport i klimatske akcije

Autor: Antena M

  • Viber

U skladu sa posvećenošću Crnogorskog olimpijskog komiteta borbi protiv klimatskih promjena, predsjednik Dušan Simonović potpisao je Okvir Ujedinjenih nacija za sport i klimatske akcije u Parizu, saopšteno je iz COK-a. 

"Ovaj istorijski sporazum svrstava COK u grupu preko 100 organizacija, uključujući Međunarodni olimpijski komitet (MOK), posvećenih postizanju klimatske neutralnosti i promovisanja održive budućnosti kroz sport.

Inicijativa za sport i klimatske akcije poziva sportske organizacije da prepoznaju doprinos sportskog sektora klimatskim promjenama i preuzmu odgovornost za smanjenje svog karbonskog otiska", navodi se u saopštenju. 

U skladu sa pet osnovnih principa okvira, COK se obavezuje da:

1. Promoviše veću ekološku odgovornost: Podstakne sportske organizacije i sportiste da usvoje ekološki prihvatljivije prakse.

2. Smanji ukupni klimatski uticaj sporta: Primijeni strategije za smanjenje karbonskog otiska sportskih događaja i aktivnosti.

3. Koristi svoju platformu za obrazovanje o klimatskim akcijama: Iskoristi uticajnu platformu sporta za podizanje svijesti i edukaciju javnosti o klimatskim promjenama i održivosti.

4. Promoviše održivu i odgovornu potrošnju: Zalaže se za korišćenje održivih resursa i smanjenje otpada u sportskim aktivnostima.

5. Zagovara klimatske akcije kroz svoje komunikacione kanale: Koristi različite komunikacione kanale da promoviše klimatske akcije i inspiriše druge da slijede taj primjer.

Potpisivanju je prisustvovala i Julie Duffus, šefica odjeljenja za održivost MOK-a.

I Simonović i Duffus, kako se navodi, izrazili su oduševljenje partnerstvom i njegovim potencijalom za postizanje značajnog ekološkog napretka unutar sportske zajednice.

Pristupanjem Okviru za sport i klimatske akcije, COK se obavezuje da doprinese globalnoj misiji postizanja neto nulte emisije do sredine vijeka, u skladu sa Pariškim sporazumom.

"Ova obaveza ne samo da pozicionira COK kao lidera u ekološkim naporima sportskog sektora, već odražava i šire priznanje hitne potrebe za klimatskim akcijama.

Učešće COK-a u ovoj inicijativi označava ključni korak ka integraciji održivosti u osnovne vrijednosti sporta, pokazujući da težnja ka sportskoj izvrsnosti može i treba da ide ruku pod ruku sa očuvanjem životne sredine", dodaju u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR