7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jadranova zlatna 1959. godina: 60 godina od tri šampionske titule

Vaterpolo

Tag Video
Comments 0

Jadranova zlatna 1959. godina: 60 godina od tri šampionske titule

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Najtrofejniji sportski crnogorski klub PVK Jadran proslavio je, 8. jula, 97. rođendan i 60 godina od tri šampionske titule, osvojene daleke 1959. godine, koje pored brojnih trofeja za Novljane imaju poseban značaj.

U nastavku teksta, donosimo vam priču o tri trofeja Jadrana iz 1959. godine, koju su iz ovog kluba pripremili povodom 60 godina. 

Polazna “stanica” Jadranovih uspjeha 1959. bio je prvi Zimski vaterpolo Kup Jugoslavije, koji je održan u Zagrebu. Jadran je osvojio prvo mjesto pod vođstvom trenera Božidara Boška Vuksanovića.

U predtakmičenju Novljani su nadigrali splitski Mornar 4:2. Na finalnom turniru, gdje su učestvovale četiri ekipe, borba je bila od prvog do četvrtog mjesta. Ekipa sa Škvera poražena je tada od imenjaka iz Splita 1:2. Druga utakmica, Jadran je trijumfovao protiv  zagrebačke Mladost 4:2 i treća utakmica donijela je slavlje Jadranašima protiv Akademski Plivačkog Kluba Beograd 4:0.

Zahvaljujući pomenutim rezultatima, vaterpolisti sa Škvera postali su prvi prvaci Zimskog vaterpolo Kupa Jugoslavije. Nastupali su: golman Đuro Radan, Boris Čukvas, Slobodan Pura Uljarević, Božidar Boško Vuksanović koji je ujedno i trener, Dragan Čolović, Stjepan Stevko Klisura, Božidar Cikota Stanišić koji je bio najbolji strijelac na tom turniru, Petar Peško Kosać i Dušan Keša Bilas.

Zatim je na red došao 14. Šampionat Jugoslavije u plivanju, na kojem je učestvovalo preko 200 plivača iz 16 klubova. Pobjednik se saznao tek po okončanju poslednje trke, što slikovito govori o konkurenciji na takmičenju.

Hercegnovski Jadran sa 74 boda zauzeo je prvo mjesto, drugo mjesto pripalo je ekipi Triglav Kranja sa takođe 74 boda, a treće mjesto pripalo je riječkom Primorju  isto 74 boda. Ali, Novljani su imali pet zlatnih medalja i pet prvih mjesta, Triglav Kranj četiri zlatne medalje i četiri prva mjesta i Primorje Rijeka dvije zlatne medalje i dva prva mjesta.

Vođeni mladim harizmatičnim trenerom Ivanom Ivicom Zuberom nastupale su Jadranove heroine: Melanija Meke Andrić Erdevički, Natalija Nataša Bajković Vukotić, Tia Čamdžić, Zagorka Zage Golubin Mikić, Tinda Mađar Bulatović, Ljiljana Ljilja Stanišić Zloković, Slobodanka Bobe Klisura Vukčević i Mirjana Samardžić.

Mušku plivačku ekipu činili su: Petar Bubalo, vaterpolista Boris Čukvas, Ljubisav Koreja Gavrilović, kapiten ekipe Ćaba Mađar, Marijo Dido Marić, vaterpolista Božidar Cikota Stanišić i Jerko Zelić.

Svih 74 boda su osvojile člance ženske plivačke ekipe i tako je trofej prvaka Jugoslavije u plivanju našao adresu na Šveru.

Brilijantni rezultati pet prvih mjesta, pet zlatnih medalja i titulu prvaka su donijele: prvog dana Zagorka Golubin na 100 metara leptir, prvo mjesto i zlatna medalja. Drugog dana Tia Čamdžić brilijantna na 100 metara slobodno prvo mjesto i zlatna medalja. Takođe, drugog dana štafeta 4x100 metara slobodno u sastavu Ljiljana Stanišić, Tinda Mađar, Natalija Bajković i Tia Čamdžić su donjele prvo mjesto i zlatnu medalju.

Trećeg dana Natalija Bajković na 100 metara leđno prvo mjesto i zlatna medalja. Štafeta 4x100 metara mješovito, posljednja trka na tamičenju i neizvjesnost do kraja ko će biti prvak Jugoslavije, nastupale su Natalija Bajković leđno, Melanija Andrić prsno, Zagorka Golubin leptir i Tia Čamdžić slobodni stil, osvajaju prvo mjesto i tako Jadran postaje prvak Jugoslavije u plivanju sjajne 1959. godine

Potom su Jadranovi vaterpolisti bili nezaustavljivi na Prvenstvu Jugoslavije u vaterpolu. Titula je osvojena bez izgubljene utakmice, sa sedam pobjeda i tri neriješene utakmice.

U prvom kolu Novljani su savladali Korčulanski Plivački Klub 6:1, a potom igrali neriješeno sa dubrovačkim Jugom 2:2. Ipak, slavili su protiv Mladost Zagreb 3:2, dok su sa Mornarom odigrali neriješeno 3:3. Takođe, neriješeno su igrali i sa imenjakom iz Splita 1:1.

Rezultati drugog dijela takmičenja bili su u korist Jadranaša. Novljani su nadigrali Korčulanski Plivački Klub 1:4 i bili bolji od Juga 1:0. Takođe, slavili su i protiv Mornara 3:4,  kao i protiv Jadran splitskog 3:4. Pobjednički niz Jadran je nastavio trijumfom nad ekipom Mladosti 1:2. Tako je hercegnovski Jadran sa 17 bodova postao prvak Jugoslavije, ispred splitskog Jadrana, zatim slijede Mornar, Jug, Mladost i KPK Korčula.

Sa iskusnim strategom, Božidarom Boškom Vuksanovićem, nastupali su: golman Đuro Radan, Boris Čukvas, Petar Pešo Kosać, Božidar Cikota Stanišić koji je prvi strijelac kluba, Slobodan Pura Uljarević, Dragan Čolović, rezervni golman Zoran Marić, Drgoslav Šiljak, Dušan Keša Bilas, Božidar Boško Vuksanović koji je ujedno bio igrač i trener, Srđan Ćićo Mikić i Stjepan Stevko Klisura.

Ono što se posebno izdvaja, uz sve fantastične uspjehe Jadranovih sportista, je  to da u deset najboljih sportista Crne Gore 1959. godine, pet je bilo upravo iz Jadrana. Do tada to se nikada nije desilo, da jedan u to vrijeme mali klub a ipak tako veliki, iznjedri sportiste čiji su uspjesi ispisali istoriju koja je danas povod za slavlje. Sledećim redosljedom nabolji sportisti 1959. godine bili su: Božidar Cikota Stanišić, Đuro Radan, Natalija Nataša Bajković, Boris Čukvas i Tia Čamdžić. I to je slavna 1959. godina.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR