16 °

max 18 ° / min 10 °

Ponedjeljak

16.09.

18° / 10°

Utorak

17.09.

21° / 11°

Srijeda

18.09.

23° / 15°

Četvrtak

19.09.

22° / 15°

Petak

20.09.

24° / 15°

Subota

21.09.

24° / 15°

Nedjelja

22.09.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nebeska matematika

Stav

Comments 0

Nebeska matematika

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Dr. Nenad Popovic, Frankfurt

Nakon uručenja tomosa o autokefaliji Ukrajinske pravoslavne crkve i time osamostaljenja od vjekovne crkvene dominacije Rusa nad njom, istovjetni proces predstoji za Makedonsku i Crnogorsku crkvu.

O tome svjedoče izjave ili ispadi i do sada medijski eksponiranih sveštenika Srpske crkve u Crnoj Gori, koja je osnovana i registrovana od regenta Aleksandra Karađorđevica 1920 godine.

Srpski vladika Amfilohije, sa ušća Ribnice u Moraču, sikće i uči nas, Crnogorce, da pjevamo "Kosovo je srce Crne Gore". Izvanjac, Džomić, povećava dozu bezobraštine po kojoj je poznat u svojim tiradama o ugroženosti Srpske crkve u Crnoj Gori.

Promućurniji pop Perovic sa Cetinja vidi da mu čisto srpska strategija gubi i pokušava, na simpozijumu u organizaciji Fondacije Petrovic Njegoš, podgrijati šizofrene teorije dvojnog nacionalnog identiteta, i srpskog i crnogorskog kod Crnogoraca. Srpski pop Momo iz Kotora ostaje od 1991. konstantan u intenzitetu svojih uvrjedljivih izjava o našoj rimokatoličkoj braći i o vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve – o nama nacionalno izjašnjenim Crnogorcima i našoj drzavi Crnoj Gori.

O čemu se radi? Ko do sada nije znao, Patrijarh u Carigradu, prvi po časti u Vaseljeni, na ukrajinskom primjeru nam je sa svojim episkopatom objasnio da u Pravoslavlju, za razliku od Katoličanstva, postoji pravilo: pravoslavnom narodu u jednoj suverenoj drzavi sljeduje autokefalna Crkva.

Da, to je isto ono pravilo na koje se pozvao Sv. Sava kad je iz Carigrada, ili bolje rečeno iz Nikeje, Srbiji i njenoj Crkvi donio nezavisnost od makedonske tj. Ohridske arhiepiskopije!

Prevedeno na prostu matematičku radnju: 1 (srpski pravoslavni narod) + 1 (samostalna srpska država) = 2 (autokefalna srpska Crkva).

Logično, jasno i razumljivo svakom sa završenim prvim razredom osnovne škole. Sada da primijenimo pomenute principe sa Srbije na Crnu Goru. Imamo li pravoslavne vjernike u Crnoj Gori? Imamo i to preko 70% stanovništva. Imamo li nezavisnu drzavu? Imamo (opet) od 21. maja 2006 godine.

Ovdje, moram priznati, da je zahtjev za autokefaliju nas, koji smo obnovu Crnogorske pravoslavne crkve prije 25 godina podržali i sve ove godine podržavamo i pomažemo, zbog statusa Crne Gore u federaciji sa Srbijom možda bio preuranjen; ali je bio izraz crnogorskog otpora i prkosa protiv neskrivene misije posrbljivanja Crne Gore koju Srpska crkva sprovodi i dan današnji.

I sada, kad gorepomenutim srpskim sveštenicima u Crnoj Gori date da saberu crnogorski crkveni 1+1, rezultat im je 3! Odnosno: 1 (crnogorski pravoslavni narod) +1 (suverena Crna Gora) = 3 (Srpska pravoslavna crkva za Srbe, Makedonce i Crnogorce).

1+1=3! Kakva je ovo matematika? Ona iz I razreda osnovne škole sigurno nije. Mozda neka "nebeska matematika", jer dolazi iz glava sveštenika "nebeskog naroda"?

Sjetimo se 90-tih i "nebeskih" zahtjeva o srpskoj državi od Zagreba do Ohrida. 25 godina kasnije imaju "nebeski" Beogradski pašaluk sa Vojvodinom. Istorijske ponavljače će ovoga puta Vaseljenski Patrijarh prosvijetliti računicom: 1 (crnogorski pravoslavni narod) + 1 (suverena Crna Gora) = 2 (autokefalna Crnogorska paravoslavna crkva).

Vaseljenski Partijarh zna da su njegovi prethodnici sa poglavarima Crnogorske crkve ravnopravno komunicirali i našu Crkvu uvrštavali su u liste pomjesnih autokefalnih crkava; čak ispred sestrinske joj Srpske crkve.

Od prethodnog, upokojenog ruskog patrijarha, Risto Radović je 1992. zahtijevao da poništi dokument Ruske crkve, star 140 godina, đe stoji da je Crnogorska crkva autokefalna i ni od koga zavisna i da je u liturgijskom jedinstvu sa svim pravoslavnim crkvama!

Pravoslavlje u Crnoj Gori živi stoljećima. To je religija preko 70% stanovništva. Autokefaliju danas imaju i one države u kojma su pravoslavni manjina, kao što su Albanija, Poljska, Česka.

Zato, gospodo srpski sveštenici, sačuvajte preostalo dostojanstvo, ukoliko ga još imate. I ne opovrgavajte ono što se opovrgnuti ne može. Ne vrijeđajte inteligenciju pravoslavnih Crnogoraca. Počnite konačno da se služite Istinom, spasenja i vaših duša radi!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR