10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako biramo direktore škola?

Izvor: Foto: Wikipedia

Stav

Comments 2

Kako biramo direktore škola?

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Piše: Slobodan Backović

Istraživanja o tome koji faktori utiču na postignuća učenika pokazuju da pored efektivnosti nastavnika, veliki uticaj imaju školski ambijent i rukovođenje školom.

U dokumentu Zavoda za školstvo „Kako provjeriti kvalitet upravljanja i rukovođenja školom?“ o značaju rukovođenje školom i šta se očekuje od rukovodioca škola se navodi: „Rukovodioci vaspitno-obrazovnih ustanova imaju veliki uticaj i odgovornost za realizaciju i rezultat cjelokupnog vaspitno-obrazovnog procesa.

Mogu biti podsticaj, ali i kočnica u radu ustanove, jer od njihovih sposobnosti i umijeća rukovođenja zavise rezultati rada ustanove. Od kvaliteta rukovođenja vaspitno-obrazovnom ustanovom zavisi kvalitet procesa nastave i učenja, motivisanost nastavnog osoblja, etos, kao i kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika.“
Kako se biraju rukovodioci obrazovnih ustanova u EU, kako kod nas u Crnoj Gori?

Izbori direktora škola u zemljama EU regulisani su posebnim ili zakonima o zapošljavanju. Direktori škola se biraju u dominantno javnoj proceduri preko javnog konkursa, u nekim zemljama izbor se temelji na rezultatima javnih testiranja kandidata.

Objavljivanje konkursa i izbor direktora su u nadležnosti škole, ponekad u saradnji sa lokalnom zajednicom, dok se javne liste kandidata za izbor direktora koriste samo u Njemačkoj, Grčkoj, Kipru i Luksemburgu. Samo u Luksemburgu Ministarstvo raspisuje konkurs za izbor direktora, ministar predlaže kandidata za izbor direktora, a direktora bira vladin savjet. U skoro svim zemljama u izbornu proceduru su uključene škole, tj. školski savjeti, odbori, vijeća.

Kandidati za direktore treba da imaju najmanje tri do pet godina nastavničkog iskustva. Izuzetak su: Švedska, Holandija, Latvija, Norveška i Belgija (Flamanska zajednica) gdje nije potrebno profesionalno nastavničko iskustvo.

U nekim zemljama pored nastavničkog potrebno je i iskustvo iz školske administracije. Kandidati moraju imati obuku za direktorski posao ili je moraju proći poslije izbora. U 23 zemlje ili regije EU direktori se trajno usavršavaju, jedna trećina direktora mijenja u školi odsutne nastavnika. U većini zemalja direktori su odgovorni za vrednovanje nastavnika, za razvojni plan i plan usavršavanja nastavnika, za zapošljavanje specijalista za inkluziju, psihologa, logopeda itd.

U Švedskoj, Njemačkoj, Albaniji, Estoniji i Finskoj mandat direktora je neograničen, u Makedoniji i Portugalu direktor ima dva mandata (kao kod nas), dok je u ostalim evropskim zemljama broj mandata neograničen.

U Crnoj Gori direktor javne ustanove-škole bira se na osnovu javnog konkursa i podnesenog programa razvoja javne ustanove. Konkurs za izbor direktora raspisuje Školski odbor. Izbor direktora je centralizovan, tako da direktora javne ustanove bira i razrješava ministar (jedini smo u Evropi). Kandidat za direktora treba da ima pet godina radnog iskustva u odgovrajućoj oblasti obrazovanja. Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju direktoru je propisano petnaest radnih zadataka.

Prije poslednjih promjena Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju 2017. godine tim Evropske komisije za procjenu korupcije u posebno osjetljivim oblastima, preporučila je za obrazovanje (preporuka 6(a)): „Procedure za imenovanje direktora škola treba da budu transparentnije. Naime, intervju treba uvijek da bude dio procesa i panel treba da obuhvati eksterne članove koji nijesu iz Ministarstva prosvjete, kao što su iskusni direktori drugih škola i roditelji iz škole u kojoj će biti imenovan novi direktor.”

Ova preporuka je bila povod da se u Opšti zakon doda stav: „U postupku izbora direktora javne ustanove ministar obrazuje tročlanu komisiju koja sa kandidatima koji ispunjavaju propisane uslove obavlja usmeni intervju i razmatra priložene programe razvoja ustanove i o tome dostavlja izvještaj ministru.“ Da li neko očekuje da će ministar izabrati komisiju koja će mu predložiti neželjenog kandidata?

U suštini i pored ove promjene izbor direktora je ostao netransparentan, plan razvoja škole koji podnose kandidati su za javnost tajna, tajna je i komisija koja intervjuiše kandidate, tajna je i prijedlog komisije ministru i na osnovu čega predlažu nekog da bude direktor škole.

Tako da preporuka Evropske komisije: „intervju treba uvijek da bude dio procesa i panel treba da obuhvati eksterne članove koji nijesu iz Ministarstva prosvjete, kao što su iskusni direktori drugih škola i roditelji iz škole u kojoj će biti imenovan novi direktor“ nije ispoštovana. Nije ispoštovana ni praksa evropskih zemalja o dominantno transparentnoj proceduri izbora direktora škola.

A, 2017. portparolka Ministarstva je obećala: “Izvještaj komisije će biti dostupan javnosti. Cijenimo da je ovo rješenje kvalitetno jer vodi računa o potrebi eksterne kontrole rada direktora sa nivoa Ministarstva kao krovne institucije, a istovremeno uvažava potrebu za dodatnim mehanizmom kontrole izbora direktora.”

Pretpostavka je da komisije koje intervjuišu kandidate za direktore škola ministar bira iz zaposlenih u Ministarstvu. Poznato je da u Ministarstvu sada radi veliki broj ljudi koji nemaju nastavničkog iskustva ili administrativnog prosvjetnog iskustva, tako da su članovi komisija za intervjue vjerovatno i takvi koji su bez bez prosvjetnog iskustva. Dakle, može li se desiti da kandidata za direktora škole ocjenjuju i predlažu za izbor i oni koji su bili u školi samo onda kada su se školovali?

Preporuka za prosvjetne vlasti bi bila: da procedura za izbor direktora škola bude javna i transparetna, da izbor direktora bude decentralizovan (školski odbori) i da kriterijumi za izbor budu usklađeni sa evropskim.

Naša specifičnost je da su uslovi za izbor direktora različiti za predškolsko, osnovni i srednje obrazovanje, tako da direktor srednje škole u nekim slučajevima ne bi mogao da bude direktor osnovne škole ili vrtića i obratno.

Potrebno je za direktore obezbijediti potpunu mobilnost između škola i nivoa obrazovanja, rukovođenja i nastave.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

vrtić

Ova nedjela Šehović pokriva praznim saopštenjima tipa: raspisan konkurs za idejno rješenje vrtića? Umjesto da ima tipski projekat ili se orjentiše na montažne građevine kako radi civilizovani svijet on idejno rješava projekat vrtića??? To što škole rade u 5 smjena je O. K? I još priča o kvalitetU??

ja

kako ovo tako i ostalo! jednako smo posvećeni svemu što je od značaja za zemlju i društvenu zajednicu. sramno!