10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Carigrad i SPC pogoršavaju odnose: Sve više oštrih riječi i upozorenja

Stav

Comments 0

Carigrad i SPC pogoršavaju odnose: Sve više oštrih riječi i upozorenja

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Vladimir Jovanović

 Nešto se dešava između Carigrada i Srpske pravoslavne crkve: sve je više međusobnih napada – piše danas grčki portal „Pentapostagma”.

Portal je juče objavio da „predstavnici Srpske crkve u svakoj prilici izražavaju zabrinutost zbog poteza Vaseljenske patrijaršije po ukrajinskome pitanju i povezuju ih i sa pitanjima koja su od interesa za njihovu Crkvu, kao što je crnogorsko pitanje i, naravno, glavno pitanje: Skoplje”.

U međuvremenu, oglasio se Jovan Vraniškovski, arhiepiskop Pravoslavne ohridske arhiepiskopije SPC. U intervjuu za „Politiku” on se osvrnuo na nedavnu izjavu mitropolita crnogorsko-primorskoga SPC Amfilohija Radovića, koji je kazao da bi „pokušaj Carigradske patrijaršije da ponovi ‘ukrajinski scenario’ na Balkanu bio objava rata SPC”, ali da „ne vjerujem da se model pravoslavnoga raskola u Ukrajini može ponoviti na Balkanu ili u Crnoj Gori”.

Amfilohije: Nije isključeno da Vaseljenska patrijaršija objavi rat Srpskoj crkvi

„I ja sam istoga mišljenja da Vaseljenska patrijaršija neće napraviti takav nekanonski postupak”, kazao je Jovan Vraniškovski.

„Ona je ta koja je dala jurisdikciju SPC nad teritorijama današnje Śeverne Makedonije, a sada nema nikakvog razloga da tu jurisdikciju dovodi u pitanje. Ali, kao što je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao, poslije onoga što se dogodilo u Ukrajini može se sve očekivati.

Ipak, to bi bilo na najveću štetu upravo Vaseljenskoj patrijaršiji, čije prvjenstvo časti danas niko ne dovodi u pitanje, ali prvjenstvo vlasti je neprihvatljivo u pravoslavnoj crkvi. Neprihvatljivo je da u 21. vijeku samo jedna crkva, pa neka je ona i prvotrona, sama odlučuje o pitanjima koja su u interesu i drugih pravoslavnih crkava”.

Odgovorio mu je autorskim člankom arhimandrit Romanos Anastasiadis, klirik Vaseljenske patrijaršije sa ostrva Krit. Njegovi članci o aktulenim previranjima u pravoslavnoj ekumeni na grčkim portalima imaju karakter nezvaničnih stavova Vaseljenske patrijaršije. Nedavno je otpisao i Amfilohiju Radoviću.

Amfilohiju odgovorili iz Vaseljenske patrijaršije: Sa Vartolomejem nećete manipulisati!

I odgovor Jovanu Vraniškovskom je oštro intoniran. Arhimandrit Romanos Anastasiadis mu piše:

„Sramna je Vaša izjava, da je ‘neprihvatljivo u 21. vijeku da samo jedna crkva, pa neka je ona i prvotrona, sama odlučuje o pitanjima koja su u interesu i drugih pravoslavnih crkava’. Čitajući ovo, s poštovanjem Vas pitam: đe ste i od koga naučili pravoslavnu eklisiologiju?”.

„Kada je Srbiji (1922. godine) dodijeljeno autokefalno, ali i patrijaršijsko dostojanstvo, upravo od Vaseljenske patrijaršije – jedino i isključivo od nje – onda Vam je ono što nazivate ‘prvijenstvom vlasti’ bilo prihvatljivo”.

Na drugoj strani, piše arhimandrit Romanos, „radujemo se što ste pismeno potvrdili da je Vaseljenska patrijaršija te prostore (Makedoniju) poklonila Srpskoj crkvi, ali i svjesno ćutala o tome koji su uslovi postavljeni u Tomosu i kakvo je sve nasilje Patrijaršija namjeravala tim činom da okončna”.

U Beogradu je ranije diskretno potvrđeno da „u dogledno vrijeme“ očekuju delegaciju Vaseljenske patrijaršije. „Koji su razlozi ove pośete i o čemu će se razgovarati, to zaista ni ja, ni bilo ko drugi, sada ne zna, jer nam nije saopšteno”, kazao je episkop Irinej Bulović, portparol Sinoda SPC, a „nagađanje da bi pośeta mogla biti u nekakvoj vezi s problemima Crkve u Ukrajini i u Śevernoj Makedoniji nije nelogično, ali je neprovjerljivo”.

Portparol Sinoda SPC je dodao da će carigradsku delegaciju predvoditi (počasni) mitropolit pergamski Jovan Zizjulas – jedan od najvećih živih bogoslova i glavni savjetnik patrijarha Vartolomeja.

Delegacija Vaseljenske patrijaršije dolazi u Beograd

Iz Vaseljenske patrijaršije nijesu objavljene o ovome nikakve informacije. Prema nezvaničnim tvrdnjama iz SPC, Vaseljenska patrijršija je zatražila ovaj sastanak, ali „bez preciziranja o čemu tačno žele da razgovaraju”.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR