7 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kako oni koji ne priznaju državu mogu da postanu partneri u pregovorima sa institucijama koje negiraju?

Izvor: Sa jednog od okupljanja ispred hrama u Podgorici

Stav

Comments 2

Kako oni koji ne priznaju državu mogu da postanu partneri u pregovorima sa institucijama koje negiraju?

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Žarko Dragićević, književnik i publicista

O čemu razmišlja Mitropolija crnogorsko primorska i Episkopski savjet:

-poslije odluke suda u Strazburu u korist Države Crne Gore, a u jednom od sporova koji je analogija, svih ostalih slučajeva na koje Mitropolija SPC ima primjedbe?

-poslije odbijanja da se po važećem zakonu Crne Gore registruje u javnom registru-vjerskih zajednica?

-poslije nezakonskog katastarskog upisa,narodne i državne imovine (seoske i plemenske crkve i hramovi) na lično ime Mitropolita, SPC i eparhija čije se crkvene nadležnosti proširuju na teritoriju Republike Srbije i Republike Srpske?

(posljedica takvog upisa je da bi u preko 50 slučajeva u kojima je Mitropolit upisan kao vlasnik, u doglednoj budućnosti građani i Država Crna Gora nužno morali da vode sudsko parnični spor sa porodicom Radović, oko dokazivanja vlasništva, po zakonima CG)

-poslije protestnih okupljanja u organizaciji prosrpskih nacionalnih i građanskih partija (Demokratski Front, SNP, Ujedinjena CG, Prava CG i manje partije sa srpskim predznakom) kao i logističku podršku kulturnih srpskih institucija i lokalnih vlasti u gradovima gdje ove partije koaliciono vrše vlast, koji su ujedinjeni u antidržavnom i protiv zakonskom djelovanju, protiv državnog i teritorijalnog suveriniteta, protiv državnih simbola himne, zastave i službenog jezika, utemeljenog i proizašlog iz linvističkih pravila srpsko-hrvatskog ili hrvatsko-srpskog jezika, a čija je osnova govorno područje od Nikšića do Dubrovnika, posebno jer je ekavica koja je službeno pravilo u Srbiji, koja prisvaja ijekavicu koju ne koristi niti u službenom, niti u svakodnevnom govoru,a koja se isključivo govori, u Crnoj Gori, većinski u Hrvatskoj i cjelokupnoj Bosni i Hercegovini, bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost)?

-Šta je sa vjerskim pravima 40% pravoslavnih građana crnogorske nacionalnosti, koji Mitropoliju tradicionalno doživljavaju kao svoju, ne negirajući  religijska prava drugima, a ne podržavaju antidržavnu politiku Mitropolita i episkopskog savjeta?

(Mitropolija crnogorsko primorska, nacionalistički srpski politički, kulturni i institucionalni subjekti, potpomognuti i latentno građanskom partijom Demokrata CG, su kreatori okupljanja, t.k.z. vjerske profilacije, a suštinski politički određeni u cilju izazivanja anarhizma kao modela van institucionalne borbe protiv Države CG.

Mitropolija ne navodeći stvarne razloge protesta, neupućene građane inficiraju lažnim vijestima “o otimačini” a podržani od zvaničnih institucija Srbije, SPC, srpskih medija i militantnih desničarskih krugova, bez razlike koriste ista sredstva pritiska, medije, mreže, za okupljanja, kroz milione SMS poruka  ,WhatApp, FB, Viber i Instagram mreže, podižu tenzije, prijetnje, plasiraju “lažne vijesti”, pozive za proteste šalju nasumično, čime uznemiravaju većinski broj građana koji su legalisti i ne podržavaju propagandnu torturu, kao način vanstitucionalnog djelovanja, a ako se uzme u obzir da su politička nacionalna manjina i vjerski manipulatori, uzurpirali ulice crnogorskih gradova, sigurno je da primjenjuju model “Političko-nacionalnog Aparthejda” nad građanima CG). 

O čemu razmišlja Mitropolit i episkopski savjet, kada znaju da je na protestima članstvo i biračko tijelo pomenutih političkih grupa, koje izvode maloljetnu djecu i porodice na proteste, kao zaštitu od reagovanja organa reda na provokacije, iako se radi o skupovima visokog rizika?

Zašto se protesti, ako su vjerski ne održavaju u crkvama i crkvenim dvorištima, koji su namijenjeni za vjerske obrede i skupove?

Da li su ”vjerski protesti” legalni po zakonu o javnim okupljanjima, kada imaju jasne političke poruke, o smjeni vlasti, o povlačenju priznanja Kosova  članice UN, negiranje crnogorskog naroda, okultnim zastrašivanjem-prokletsvima i nepriznavanje državnih simbola i jezika?

Da li su skupovi antidržavnog i antizakonskog karaktera, vjerski, kada ih kordiniraju poslanici nacionalne srpske opozicije, institucije Države Srbije, ekonomsko interesni crkveni lobi SPC, (poznat po prodaji crkvene imovine na 99 godina na više mjesta u CG, poznati po restoranima brze hrane, prodavnicama crkvene bižuterije, manipulatorima u privatizaciji grafičkog preduzeća “Kole” Nikšić, prenos vlasništva većinskog dijela imovine na Maloj Plaži u Ulcinju, ugovor poznat samo Crkvi, kao i ljetovanjima kompletnih svešteničkih porodica u objektima Crkve, bez prijave boravka, bez plaćanja ikakvih nadoknada državi, postajući tako ljetovalište činovnika Srpske pravoslavne crkve, poznati i kao vlasnici građevinske mehanizacije (na svoje i privatna imena), čime u neravnopravan položaj dovode pravna lica i preduzeća građevinske struke)?

Odgovor na pitanje čemu protivljenje Zakonu i protesti, čemu pokušaj izazivanja građanskih sukoba, čemu promovisanje desničarskog nacionalizma jasan je:

Mitropolija crnogorsko primorska ne može da prihvati pravni legalizam i pravno utemeljeni institucionalizam, jer njeno nekontrolisano političko, ekonomsko i nacionalističko djelovanje (iz greške u grešku) u posljednjih 30 godina, se uvodi u pravne i zakonske norme Ustava i države, a sa tim nestaje mogućnost zloupotreba i manipulacija, vjerskom pripadnošću i osjećanjem građana, a umanjuje društvena destrukcija i mogućnost uticaja na unutrašnju i međunarodnu politiku CG.

-Institucije CG u zakonskim okvirima nužno treba da definišu prirodu skupa i da, shodno tome, odobre i odrede mjesta za okupljanje.

-Pokrenu zakonski postupak informativnih obavještenja o prirodi i namjeri, neprikladnih antidržavnih istupa i političkih izjava na konfesionalnim skupovima.

-Reagovanje kroz “NOTA DISAGREEMENT”- Nota Nesaglasnosti sa miješanjem u unutrašnje stvari Crne Gore i neprikladan govor o crnogorskoj manjini u Srbiji, koju je nužno uputiti ministru inostranih poslova i potpresjedniku Vlade Srbije.

-Javnosti (domaćoj i međunarodnoj) učiniti dostupnom istinu o stvarnim razlozima organizacije protesta, a na specijalnoj konferenciji za štampu svih domaćih i međunarodnih medija.

(istovremeno odštampati materijal-flajer, koji objašnjava stvarnu prirodu problema i distribuirati građanima CG). 

Na taj način će Mitropolit i Episkopski savjet razmišljati o odbrani, a ne o obmani od javnosti, inficirane “neistinitim činjenicama”o prirodi protesta.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Zašto CG šuti pred pokušajem ponovne okupacije od strane spc i Srbije!??! U tekstu sve rečeno što je trebalo objaviti.I ako cijeli svijet vidi i zna šta srbija pokušava,samo ne znaju naši izrodi,prodane duše,kao i krvoloci,kad bi im moglo biti,pipun,mandić,ono medojevića i njima slične bagre.VJEČNA

dr

Cestitke autoru. I sam naslov govori sve. Hvala.