14 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 6°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nema vama litije bez Crnogoraca koji drže do crnogorstva

Stav

Comments 42

Nema vama litije bez Crnogoraca koji drže do crnogorstva

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Darko Šuković

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović pobrao je aplauze na otvorenoj sceni, porukom sa molebana u Cetinjskom manastiru, upućenom sugrađanima koji su, uspješno, protestovali zbog najavljene litije u Prijestonici:"Nema nama litije bez vas i nema vama Crne Gore bez nas".

Lijepa poruka, pomiriteljska, saborna, hrišćanska, dušu dala da smiri tenzije zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojim država Crna Gora, prema interpretaciji SPC i zvanične Srbije, hoće da "otima srpske svetinje".

Od citirane , bogougodnije su i politički korektnije bile samo neke prethodne poruke velikodostojnika SPC... kao na primjer:

Sram neka je popa koji ne dozvoljava unošenje crnogorske zastave u pravoslavnu crkvu! Kakav je to način da u hramu na teritoriji Crne Gore ima mjesta srpskoj i ruskoj zastavi, a nema crnogorskoj? U čije ime taj sveštenik to radi? Ko mu je dozvolio da pravoslavne Crnogorce takvim ponašanjem tjera od Mitropolije,  otvorene za sve vjerujuće Srbe, Crnogorce i, uopšte, ljude dobre volje? Takvom popu nije mjesto u našim redovima, jer on unosi smutnju među vjerujuće i svodi našu Mitropoliju na ekskluzivno srpsku.

Ili...

Stidimo se izroda koji su palili crnogorsku zastavu u Beogradu! Još nam je teže što su zastavu palili kao, tobože, izraz podrške našoj borbi protiv otimanja srpskih svetinja? Huligani su svi koji ne poštuju barjak crnogorski, pod kojim su naši preci junački ginuli za slobodu Crne Gore. Crna Gora je naša država i njena zastava je naša zastava. Nema veće sramote nego kad u inostranstvu pljuješ po zemlji u kojoj si rođen i pališ njenu zastavu. Nema tu ni čojstva, ni junaštva. Zar ništa ne naučiste na primjeru Marka Miljanove, zastiđa ljudska. Da ste takvi heroji, pa da obrnete put Prizrena, umjesto što popijevate, a ne smijete kročit na tu stranu, nemrčipuške.

Ni ova nije bila loša...

Izvinjavamo se svim građanima Crne Gore koje je uznemirila bezumna objava našega paroha u Nikoljcu (Bijelo Polje): "Nemojte se plašiti junaci, ako budu krvavi badnjaci"! Naša SPC i sve četiri eparhije sa gnušanjem se ograđuju od toga čina i obavještavaju vaskoliku javnost da će odgovorni sveštenik biti najstrožije kažnjen, da će mu, dok se ne pokaje, biti zabranjena služba u svim hramovima naše crkve. Čiju krv taj nesrećnik priziva na badnjaku, koji simbolizuje mir i slogu nas pravoslavaca? Njegov je grijeh utoliko veći što ga je počinio uoči najradosnijeg hrišćanskog praznika, rođenja Isusa Hrista. Na dan kad se radujemo rođenju Bogočovjeka i prizivamo mir u našim srcima, porodicama, u našem narodu... I mir u svijetu, pride.

Možda je, ipak, najbolja ova...

Oprostite, braćo Crnogorci, što se našem starom Mitropolitu, pogotovo dok je bio mlađi, dešavalo da vas strašno uvrijedi. Nije to bilo iz dubine duše i srca, nego s vrha jezika. I Mitropolit je živ čovjek, Crnogorac kao i vi, po definiciji plah i prijek, ali nije mrzitelj, nego mu se omaklo. Istina, omicalo mu se i previše puta, ali iskreno žali zbog toga i tvrdu vam vjeru zadaje - neće više nikad. Oprostite, braćo Crnogorci, a i on vama oprašta što ga često nijeste pominjali biranim riječima.

Ne sjećate se ovih izjava?

S razlogom. Prosto, nikad nijesu izgovorene.

A, dok ne budu izgovorene, poziv protojereja Gojka djelovaće kao lukav pokušaj da se u litiju uključe volovi i Đilasova komunistička kopilad iz fildžan države, stvorene u Brozovom jajcu, kako bi litijama dali legitimitet za očuvanje poretka u kojem će sve gore navedeno biti moguće i dalje. Poretka koji omogućava da Srpska crkva ostane država u sekularnoj državi Crnoj Gori. Vjerska ustanova na radnom zadatku propagande srpstva. Sa prlainovićima u litiji, toga legitimiteta nema, taman da je 150 hiljada šetača u njoj.

Zato je rektor Bogoslovije u pravu - nema litije bez Crnogoraca koji drže do crnogorstva. A, nijednom takvom Crnogorcu ne treba Crna Gora bez Srba.

Niti nam, jednima i drugima, treba Crna Gora bez zakona i prava da donosi zakone.

 

 

Komentari (42)

POŠALJI KOMENTAR

Kratko I jasno

Sukovicu, komandante, Crna Gora pozdravlja te! Pohvala I podrska!

Mario

@Ide vuk,: pravo pišeš jer uistinu svetoslavlje je ideologija koja nema mjesta u kršćanstvu! Svetosavci nisu kršćani jer su zli i ništa im nije sveto što nije njihovo!

Petar

Poslije ovog teksta sam Ti skoro oprostio sto udavis goste beskonacno dugim monolozima! Vidis da kad ‘oces mozes biti koncizan i da sve reces! Put Ti se pokazao...