22 °

max 34 ° / min 21 °

Nedjelja

08.09.

34° / 21°

Ponedjeljak

09.09.

30° / 20°

Utorak

10.09.

24° / 18°

Srijeda

11.09.

24° / 17°

Četvrtak

12.09.

25° / 16°

Petak

13.09.

23° / 18°

Subota

14.09.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sedam stubova srpstva

Stav

Comments 22

Sedam stubova srpstva

Autor: Antena M

  • Viber
„Neće koji lukavo radi u mom domu śeđeti, neće koji laž govori pred očima mojim stajati“ (Psalam 101)

Za Antenu M piše: Đorđe Šćepović

Novi mandatar crnogorske vlade, u narodu znan i kao Mesija, konačno je puku obznanio imena apostolska. Mandatar je pastvi predočio koncept Sedam stubova, što god to značilo?!

Nakon mnogo buke i prenemaganja i ostali su konstituenti ravnogorskog oslobodilačkog pokreta prihvatili ekspertski tim bogougodnog nam manadatara. Istina, niko ne zna u čemu su to eksperti izabrani apostoli, ali zarad mira u kući (čitaj Ravnoj Gori) niko neće osporavati mandatarovu genijalnu selekciju. Najveće interesovanje crnogorske javnosti svakako je izazvalo ime novoproglašene ekspertkinje za kulturu, nauku, prosvjetu i sport?! S pravom, dabome.

Nažalost, tolika pažnja nije posljedica ministarkine ekspertske reputacije, već javnih istupa koji su, najblaže rečeno, skandalozni. Od ponosnog legitimisanja sebe kao srpskog nacionaliste, ili siročića nakon smrti mitropolita Amfilohija Radovića, do prijetnji da će ugasiti Fakultet za crnogorski jezik i književnost na Cetinju, nazivanja Borisa Dežulovića „ustaškim đubretom“, pa sve do briljantnog plana kako ukloniti Njegošev mauzolej i zamijeniti ga kapelom?!

Mesijina i Ministarkina NVO je u crnogorskoj javnosti najpoznatija po podnošenju krivičnih prijava protiv svakog onog koji četnika nazove četnikom?! Dakle, ako stvari nazovete pravim imenom, ne gine vam krivična prijava. Ali, ako Borisa Dežulovića nazovete (pritom bez ikakvog uporišta u stvarnosti) „ustaškim đubretom“, očekujte poziv u apostolsku vladu Zdravka Galilejca!

Sve u vezi s apostolskom vladom pratila su međusobna optuživanja nove većine. Naravno, uzrok sukoba nijesu velikosrpske i duboko anticrnogorske nakane nove vlasti, već deficit fotelja, a suficit apetita. Ćutanje „Demokrata“ i servilnost kvazigrađanskog pokreta URA samo su potvrda njihovih uloga u rušenju građanske i nezavisne Crne Gore i utapanju iste u „srpski svet“.

Nova vlast je na čistac izvela i mnoge „oslobođene“ koji su odano služili i staroj. Svoju spremnost da bezrezervno služe, posilni objavljuju na društvenim mrežama. Nadajući se uhljebljenju, svoju obavezu danonoćnog pljuvanja svega crnogorskog oslobođeni šovinisti revnosno ispunjavaju. Okruženi sličnim polusvijetom i uljuljkani u internet utopiji. U moru kvalitetnih branitelja novog režima počasno mjesto pripada i jednom mom bivšem profesoru. Naš dragi Profesor je toliko posjednut patologijom sopstvenih laži, da zaboravlja da mnogi od nas pamte duže od tri mjeseca unazad.

Opsjednut mržnjom prema svom dojučerašnjem dekanu i kolegi Adnanu Čirgiću, čini se da Profesor zaboravlja sve one javne i privatne hvale na račun Čirgićevog naučnog rada. Osim što je jedan od potpisnika Čirgićeve kandidature za najveće državno priznanje kao što je „Trinaestojulska nagrada“, Profesor je nebrojeno puta na svom fb profilu (a đe bi drugo) hvalio i branio „Pravopis crnogorskoga jezika“ koji je nedavno pokušao da diskredituje (tragikomična epizoda) uz priznanje da se tek upoznaje s njim.

U oskudnoj naučnoj biografiji jedna od ključnih Profesorovih referenci je to što je bio recenzent Čirgićeve „Dijalektologije crnogorskoga jezika“. Tada je Čirgićev rad visoko vrednovao, stajući iza njega kao recenzent, a danas za Čirgića veli da je „lingvistička neznalica“. Kad je Profesor govorio istinu? Ili, kako je nekad branio „Pravopis“ koji tek sada čita?!

Osim ogavnog blaćenja ljudi koje je do juče uzdizao, Profesor se svojski trudi da se dodvori novoj vlasti pa svaki megabajt interneta upreže u tu svrhu. Budući da je autor ovih redova hrišćanin, molim se da Profesor ne zaboravi svoju fejsbuk šifru, jer onda bi sve izgubilo smisao! Iza Adnana Čirgića jesu njegove knjige, domaća i svjetska lingvistička javnost, a iza vas, Profesore? Ministarka Četiri ministarstva?

Kada i ova mučna crnogorska epizoda prođe, ostaće svjedočanstva o svima nama. Jesmo li kadri da se suprotstavimo ili ćemo Crnu Goru predati onima koje su komunisti držali u 75-godišnjem ropstvu, a sljedbenici Dimitrija Ljotića izveli iz njega?

Komentari (22)

POŠALJI KOMENTAR

Lignjoslav

Bravo! Odlican tekst. Svaka rijec je na svom mjestu.

Polemika

Vidim, u polemici se ukljucila profesorica Fakulteta Marijana Teric. Ha ha ha.. kao sto vec neko OVĐE rece - studenti znaju!!! NE DAMO FCJK

Pero

Aboviću, što te onda ne podrže bar ovi što su diplomirali ili koji su položili ispite kod Adnana i Aca. Tvoj odgovor je besmislen.